1,5 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve projecten

Het Departement Landbouw en Visserij doet een oproep voor Europese Innovatiepartnerschappen (EIP). De focus van de oproep ligt op economische relance om de gevolgen van de coronacrisis te milderen en op circulaire economie. Daarnaast kunnen projectvoorstellen met een thema naar keuze worden ingediend. Dit moet wel gebeuren voor 30 september 2020.

Minstens vijf projecten rond het thema ‘economische relance om de gevolgen van de coronacrisis te milderen’ worden gesubsidieerd. Deze projecten zijn gebaseerd op samenwerking, ook met andere sectoren of disciplines, om innovatieve oplossingen te ontwikkelen om de verschillende aspecten van de crisis in de landbouwsector aan te pakken. Ze kunnen gericht zijn op het wegwerken van de gevolgen op korte termijn maar ze kunnen ook van de kans gebruikmaken om duurzame methoden te ontwikkelen voor de langere termijn.

Advertising

Verder worden minstens vijf projecten gesubsidieerd rond het thema ‘circulaire economie’. De overige gesubsidieerde projecten gaan over een thema naar keuze van de aanvrager. Het doel van de projecten is nieuwe oplossingen of opportuniteiten te ontwikkelen die momenteel nog niet in Vlaanderen in de landbouwpraktijk gebruikt worden.

Operationele groepen

Land- en tuinbouwers, adviseurs, onderzoekers, ondernemers en/of andere actoren kunnen via deze subsidie een innovatief idee realiseren. Ze werken in een operationele groep samen aan een innovatieve en op het bedrijf toepasbare oplossing voor een concreet vraagstuk of een opportuniteit. Zo ontwikkelen zij nieuwe praktijken, technologieën, processen en producten. De opgebouwde kennis wordt nadien breed verspreid. Land- en tuinbouwers moeten deel uitmaken van de operationele groep, zodat de onderzoeksvragen meer praktijkgericht zijn. Bovendien stimuleert dit de interactie tussen land- en tuinbouwers onderling en leren de onderzoekers hoe hun resultaten in de praktijk gebruikt worden.

Praktisch

Het totale budget bedraagt 1.500.000 euro. Het maximumbedrag van de subsidie bedraagt 75.000 euro per project.

De uitvoeringsperiode van de projecten bedraagt maximaal twee jaar en gaat ten vroegste in op 1 januari 2021 en ten laatste op 1 juli 2021. De projecten lopen uiterlijk tot 30 juni 2023.

Meer informatie over de thema’s vindt u terug op de website www.vlaanderen.be/landbouw/operationelegroepen. U vindt er ook het aanvraagformulier en de handleiding voor de aanvraag van de subsidie.

De projectaanvragen moeten ten laatste op 30 september 2020 worden ingediend bij het Departement Landbouw en Visserij via volgend e-mailadres operationelegroepen@lv.vlaanderen.be.

Bron: naar Departement Landbouw en Visserij – 15 juli 2020

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: