20 euro verlies per vleesvarken

Eén zaak hebben we in onze commentaar van vorige maand verkeerd voorspeld/aangehaald; het AVP virus heeft niet in Duitsland maar hier bij ons in België zijn intrede gedaan. En we hebben het geweten. Net als de prijzen terug rampzalig laag waren sloeg het noodlot toe. Gevolg: een klap naar beneden in de prijszetting.

Net zoals bij de vorige uitbraken van AVP/KVP of dioxinebesmetting gaan we voor de slachtvarkensprijzen een aantal centen extra achteruit tegenover onze buurlanden. Omgerekend naar de basisprijs (dus teruggerekend naar de Belgisch niveau) hebben we reeds een drietal weken een extra verschil van 8 cent per kilo tegenover Duitsland. Maar als we de gehele prijsdaling gedurende deze periode in acht nemen zakken we in marge bijna 13 cent tot bijna 20 euro verlies per dier.

Advertising

Opvallend is dat de biggenprijzen weliswaar ook serieus zijn gedaald maar tegenover bijvoorbeeld de Duitse biggenprijs geen extra verschil hebben gemaakt. Jammer genoeg staat ook bij de OVR-ZEUGENBEDRIJF het saldo op bijna -15 euro per dier. Bij het schrijven van dit artikel wordt bevestigd dat er deze week terug enkele centen van de prijs zal afgaan. Veel producenten zijn de wanhoop nabij. Waar zal dit eindigen?

De grondstoffenprijzen brengen ook geen soelaas. Een lichte daling de afgelopen maand van de te hoog opgeveerde graanprijzen verzachten nauwelijks de pil. Alle hoop zal moeten worden gevestigd op het feit dat er absoluut géén AVP op een bedrijf in productie mag uitbreken. Enkel zo kan een herstel voorzichtig aan optreden. Anders zijn de gevolgen niet te overzien.

Voor de volledige berekening klik OVR september 2018

Bron: Pol Meerschman in Varkensbedrijf oktober 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: