500 Nederlandse varkenshouders kiezen voor gesubsidieerde stopzetting van hun bedrijf 

In Nederland werd de inschrijvingstermijn voor deelname aan de ‘Subsidieregeling sanering varkenshouderijen’ die geopend werd op 25 november 2019 op 15 januari 2020 gesloten. Volgens een mededeling van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben 503 varkenshouders zich inmiddels opgegeven voor deelname aan deze regeling.

Ter herinnering

Advertising

De regeling is opgesteld in overleg met de provincies Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland en Utrecht, de gemeenten en de sector (o.a. de POV). Doel is de geuroverlast in veedichte gebieden te verminderen en de uitstoot van stoffen zoals ammoniak te verminderen.

Door deel te nemen aan de regeling kunnen varkenshouders een vergoeding ontvangen per varkensrecht. Hun bedrijf wordt helemaal beëindigd, de boeren worden vergoed voor het waardeverlies van de stallen en kunnen nooit meer aan de slag als varkenshouder.

Budget van 180 miljoen

De komende tijd wordt bekeken of alle aanvragen die voldoen aan de criteria gehonoreerd kunnen worden. Vooralsnog is het budget immers beperkt tot 180 miljoen euro.

Als de aanmelder voldoet aan de gestelde voorwaarden wordt er op basis van de geuroverlast een selectie gemaakt. Varkensbedrijven met de hoogste geurscore maken het eerste aanspraak op de subsidie.

Het streven is om varkenshouders die zich hebben aangemeld binnen 13 weken uitsluitsel te geven over de toewijzing van de subsidie. De geselecteerde bedrijven zullen in het tweede kwartaal van 2020 moeten beginnen met het afbouwen van hun locatie.

Bron: naar Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit – 16 januari 2020

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: