8 nieuwe maisrassen op ILVO-rassenlijst 2020

De nieuwe ILVO rassenlijst 2020 is bekend en kan opnieuw digitaal geraadpleegd worden via https://www.ilvo.vlaanderen.be/rassenlijst/. Ze telt zeven nieuwe aanbevolen kuilmaisrassen en één nieuw aanbevolen korrelmaisras.

Advertising

Kuilmais

Kuilmais is met een areaal van 175.875 ha in 2019 één van de belangrijkste voedergewassen in België. Voor de aankoop van zaaizaad kunnen de landbouwers een beroep doen op de beschrijvende en aanbevelende rassenlijsten van ILVO, die jaarlijks worden vernieuwd.

In 2020 worden 7 nieuwe aanbevolen kuilmaisrassen toegevoegd aan de ILVO rassenlijst namelijk: Papageno, Rancador, KWS Magnet, Caroleen, KWS Saltare, KWS Grandezza en ES Palladium. Het ras LG31207 wordt na twee proefcycli opgenomen op de Belgische beschrijvende rassenlijst. Om een aanbeveling te krijgen moeten rassen minimum drie proefjaren doorlopen hebben.

Korrelmais

Korrelmais vertegenwoordigde in 2019 een areaal van 48.867 ha. Maisrassen die een hoge korrelopbrengst en een laag vochtgehalte garanderen, zijn gewenst voor de teelt van korrelmais. Dit kan vertaald worden in rassen die vroeger afrijpen. Op de ILVO-rassenlijst staan dit jaar 25 korrelmaisrassen waarvan 1 nieuw aanbevolen variëteit, namelijk Henley.

Voor meer details over de belangrijkste kenmerken van de kuil- en korrelmaisrassen klik

Belangrijkste kenmerken van de nieuwe kuil- en korrelmaisrassen ILVO 2020

Bron: naar ILVO – 18 december 2019

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: