De speenperiode is een kritische periode in het leven van een big. Voor, tijdens en na het spenen hebben heel wat factoren een invloed op de gezondheidstoestand van de big. Vaak wordt nog antibiotica of zinkoxide ingezet om problemen na het spenen op te vangen. De deelnemers aan het project ‘Optimaal Spenen’, dat wordt gefinancierd door de provincie West-Vlaanderen en uitgevoerd door DGZ met de hulp van Inagro, bewijzen dat het ook anders kan.
In het kader van het project ‘Optimaal Spenen’ werd de gelijknamige checklist ontwikkeld. Deze checklist is opgedeeld in vijf luiken die allemaal een rol spelen in het speenmanagement: van zeugenmanagement over voeder- en drinkwatermanagement na het spenen tot bioveiligheid. Aan de hand van kleurcodes is snel duidelijk welke processen je op jouw bedrijf kunt optimaliseren. Eerst werd de checklist uitgetest op een aantal bedrijven die al jarenlang succesvol antibiotica-arm spenen. Nu wordt ze door het project ook ingezet bij de begeleiding van een aantal bedrijven die hun speenmanagement willen optimaliseren.
We delen enkele ervaringen en tips van deze varkenshouders en hun bedrijfsbegeleidende dierenartsen.
Patrick Rabaeys, dierenarts Danis:
“De speenleeftijd speelt een enorm grote rol. Daarom zijn alle bedrijven verbonden aan Groep Danis volop bezig over te schakelen naar systemen waarbij later kan gespeend worden. Een aantal bedrijven doet dat onder begeleiding in het kader van dit project. Dit vergt heel wat inspanningen van de varkenshouder en opvolging van de dierenarts maar loont zeker.”
Een varkenshouder uit Kortemark:
“Door de aanpassingen aan het vaccinatieschema van de biggen én andere tips die we kregen binnen het project, brachten we het sterftepercentage tot een aanvaardbaar niveau.”
Een varkenshouder uit Jabbeke:
“Door minder te vertrouwen op antibiotica ben je verplicht om meer aandacht te geven aan andere zaken, zoals regelmatig injectienaalden vervangen of looplijnen respecteren.”
Wil jij net als de deelnemende bedrijven de uitdaging aangaan om jouw speenmanagement onder de loep te nemen en het antibioticagebruik op jouw bedrijf te reduceren? Dan kan de checklist die terug te vinden is op de websites van DGZ (www.dgz.be/publicatie/checklist-optimaal-spenen) en Inagro (www.inagro.be/Artikel/guid/6089/type/1) je daarbij helpen. Bespreek deze samen met jouw dierenarts om tot een optimaal en bedrijfsspecifiek plan van aanpak te komen.
Voor het volledige artikel klik Gezonde biggen dankzij project ‘Optimaal spenen’
Bron: naar Charlotte Brossé (DGZ) in Varkensbedrijf editie België mei 2020