Uit de ontwikkeling van opbrengst-voerkostratio’s (OVR) van afgelopen maand mei 2020 zoals berekend in opdracht van het vakblad Varkensbedrijf, blijkt dat de conjunctuurindicatoren van de Belgische varkenssector terugzakken tot hetzelfde niveau als in maart 2019. De OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF, die sinds vorige maand opnieuw in het rood staat, verzwakt verder ondanks de scherpe daling van de biggenprijs. De OVR-GESLOTEN BEDRIJF komt uit op een negatief saldo van ruim 2 euro per varken en wordt dus ook opnieuw met rode cijfers geschreven. Enkel de OVR-ZEUGENBEDRIJF blijft nog net uit het rood, en dit ondanks een ongemeen scherpe daling.
En plots stokte de logistieke keten. Sommige ketenpartijen nemen zelfs de woorden “nog nooit meegemaakt” in de mond. Oorzaak is een combinatie van abrupt wegvallende vraag, doemscenario’s in de VS en de sluiting van een varkensslachthuis van Westfleisch. Varkens die al eens waren uitgesteld, werden opnieuw uitgesteld. In week 19 leek het zelfs of niemand nog varkens(vlees) wilde. Amper één week later stabiliseerde de markt op 1,60 euro per kg (Duitse VEZG-prijs), na een daling van maar liefst 42 cent per kg (warm geslacht). Nog in diezelfde week 20 communiceerde Tönnies dat de prijs de week nadien zomaar zou kunnen stijgen met 6 cent. Wat in week 21 inderdaad ook gebeurde!
Het zijn in feite de slachthuizen die ervoor gezorgd hebben dat de prijsval werd gestopt. Zij zagen de vraag immers volledig wegvallen. Vleesaankopers stelden hun aankopen uit, aangezien ze enkele dagen later goedkoper konden inkopen. Op die manier plofte de hele markt naar beneden. Door deze vicieuze cirkel te stoppen hebben de slachthuizen de gemoederen bedaard, en een opening gemaakt richting normale(re) marktwerking. Het valt natuurlijk af te wachten hoe de markt verder gaat reageren. Maar we kunnen enigszins hoopvol zijn. Enerzijds herneemt het gewone leven zich langzaamaan met het afbouwen van de coronamaatregelen. Anderzijds blijft de Chinese honger naar (vooral) Europees varkensvlees groot (quasi onstilbaar). Ten slotte wordt verwacht dat het aanbod aan varkens niet al te ruim zal zijn de komende weken.
Voor de volledige berekening met figuur klik Conjunctuurbarometer mei 2020
Bron: Bart Teuwen in Varkensbedrijf België editie juni 2020