Het handelssaldo van Vlaamse agrarische producten lag in 2019 op 7,1 miljard euro. In vergelijking met 2018 is de Vlaamse uitvoer daarmee met 2 procent gestegen en het overschot met 11 procent. Zoveel blijkt uit ‘De Vlaamse agrohandel in 2019’, een studie van het Departement Landbouw & Visserij.
Afgelopen jaar 2019 waren zuivelproducten ons belangrijkste product binnen de totale agrohandel. Ze laten de hoogste in-en uitvoerwaarde optekenen. Cacaoproducten en vers vlees staan op de tweede en derde plaats bij de exportproducten en noteren een fors handelsoverschot van meer dan een miljard euro. Dat laatste geldt ook voor aardappelbereidingen en bier. Andere sterke exportproducten zijn banketbakkerswerk, diepvriesgroenten, meststoffen, landbouwmaterieel, veevoeders en bestrijdingsmiddelen.
De handel in varkens is goed voor een handelsoverschot van 1,2 miljard euro. Het meest verhandelde product is vers varkensvlees, dat met een uitvoerwaarde van 1,3 miljard euro een zeer succesvol Vlaams exportproduct is. Het saldo is ook positief voor slacht- en gebruiksdieren (+65 miljoen euro), vleesbereidingen (+28 miljoen euro) en fokdieren (+28 miljoen euro). De enige uitzondering is gedroogd en gerookt vlees (-30 miljoen euro). De uitvoer in varkensproducten maakte in 2019 een sprong van 15 procent.
Het verse varkensvlees dat we uitvoeren, gaat voor 98 procent naar andere EU-lidstaten. Meer dan 60 procent is bestemd voor twee markten: Duitsland (407 miljoen euro) en Polen (355 miljoen euro). De top tien bestaat voorts uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Tsjechië, Roemenië, Slovakije, Frankrijk en Litouwen. Bij de import laat Nederland (77 miljoen euro) de concurrentie uit Spanje (20 miljoen euro), Duitsland (18 miljoen euro) en Frankrijk (17 miljoen euro) vlotjes achter zich. Voor meer details klik In- en uitvoer van varkens, in miljoen euro, Vlaanderen, 2019
Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van agrarische producten bedraagt telkens 84 procent. Ten opzichte van de vorige jaren is het aandeel nagenoeg hetzelfde gebleven.
Voor de volledige studie klik De Vlaamse Agrohandel in 2019
Bron: naar Departement Landbouw en Visserij & kabinet minister Crevits – 22 augustus 2020