Vanaf januari 2022 zal het gebruik van zinkoxide bij pasgespeende biggen verboden zijn in de EU. Tegelijkertijd wordt varkenshouders ook afgeraden om antibiotica zoals colistine toe te dienen. Het wordt voor varkenshouders dan ook een relatief grotere uitdaging om speendiarree op hun bedrijf tegen te gaan. Tijdens een webinar, waaraan ook professoren van de UGent en Wageningen Livestock Research deelnamen, stelde Elanco een van hun producten voor dat een oplossing zou kunnen bieden. Het gaat om een vaccin tegen E. coli.
Speendiarree heeft een grote economische impact op varkensbedrijven. Door de verminderde prestaties van de biggen en de hogere sterfte, lopen bedrijfsleiders 2,40 tot 4,50 euro per gespeende big mis. De sterfte alleen kost een bedrijf met 500 zeugen maar liefst 15.000 euro per jaar.
De oorzaak van speendiarree ligt vaak bij E. coli. De meest voorkomende subtypes van die bacterie zijn F4 en F18. In Europa vindt men ze bij maar liefst bij 60 procent van de biggen met speendiarree terug. Het is dan ook voor deze varianten dat Elanco een vaccin ontwikkelde. Het middel kan 7 dagen voor het spenen oraal toegediend worden via het drinkwater. Het is van belang om bij de vaccinatie te zorgen voor een goede hygiëne en ook het gebruik van antibiotica te vermijden.
In een onderzoek op een Noord-Italiaans varkensbedrijf kon Elanco alvast de werking van het vaccin aantonen. 200 biggen kregen het vaccin, terwijl een andere groep niet behandeld werd. De gevaccineerde biggen scoorden beter qua gewicht en dagelijkse groei. Ook verminderde de sterfte in de gevaccineerde groep en waren er minder behandelingen nodig om andere infecties te bestrijden.
Bron: Maarten Ceyssens in Varkensbedrijf editie België september 2020