In de Duitse deelstaat Saksen is op 27 oktober een wildzwijn zeug geschoten die besmet bleek met Afrikaanse varkenspest. Daarop zijn ook in die regio maatregelen afgekondigd om verdere verspreiding te voorkomen zoals de inrichting van de gebruikelijke gevaren- en beschermingszones. In het kerngebied geldt een jachtverbod om de aanwezige dieren niet te verspreiden, terwijl in de gebieden daaromheen juist wordt geprobeerd de everzwijnenpopulatie te reduceren. Inmiddels is begonnen met de oprichting van een vast hekwerk langs de grens met Polen. Dit is ter vervanging en versterking van de al eerder aanwezige tijdelijke versperring. Dit vaste hekwerk zal uiteindelijk in noordelijke richting aansluiten bij het soortgelijke hekwerk van de deelstaat Brandenburg, en in zuidelijke richting tot aan de Autostrade A4.
De coördinatie is in handen van Technische Hilfs Werk (THW). Die wordt geholpen door soldaten en regionale hulpdiensten. Het hekwerk wordt ongeveer een meter hoog zodat groot wild er nog overheen kan springen. Al in januari heeft de verantwoordelijke minister van sociale zaken Petra Köpping, voorbereidingen getroffen door de aankoop van materialen en het organiseren van de manschappen. Daardoor zijn nu snel de vele honderden medewerkers beschikbaar.
Het betreffende gebied ligt aan de rivier de Neisse. Aan de Poolse zijde is Afrikaanse varkenspest al lange tijd wijd verspreid onder wilde zwijnen. Daarom werd er rekening mee gehouden dat besmette dieren naar Duitse zijde zouden zwemmen. De aard van het terrein maakt oprichting van een hekwerk lastig. Enerzijds wil men zo dicht mogelijk bij de rivier bouwen, anderzijds mag het hek bij (extreem) hoogwater niet wegspoelen.
Inmiddels 146 besmettingen in Brandenburg
In de 80 en 150 kilometer noordelijke besmettingszones in de deelstaat Brandenburg zijn afgelopen week opnieuw meerdere besmettingen van wilde zwijnen bevestigd. De vindplaatsen zijn zowel in het eerste kergebied rond de plaats Neuzelle als ook noordelijker in het tweede kerngebied op een eilandje in de grensrivier van de Landkreis Märkisch-Oderland. Het totaal aantal besmettingen in Brandenburg komt daarmee op 146.
Enerzijds is het oplopende cijfer aan besmettingen ongunstig, doch tegelijkertijd geeft het aan dat er intensief wordt gezocht (en gevonden). Om dat speurwerk nog beter te kunnen uitvoeren zijn de afgelopen weken jachthonden opgeleid tot echte kadaver-speurhonden. Daarvoor zijn nu 7 honden geslaagd. Zij kunnen gemakkelijker in de slecht toegankelijke natuurgebieden dode dieren opsporen. Daarbij is tevens nadrukkelijk geleerd dat ze geen contact maken met kadavers.
Het Duitse Bondsministerie van Landbouw heeft inmiddels ook een machtiging verleend om in de witte zone de everzwijnpopulatie tot nul te reduceren. De intensieve bejaging start midden november.
Bron: naar Lourens Gengler, correspondent voor Varkensbedrijf in Duitsland – 12 november 2020