Alle OpbrenstVoerkostRatio’s van alle types Belgische varkensbedrijven staan momenteel op hun laagste niveau sinds het begin van de OVR-berekeningen in 2006. Daarmee kunnen we de huidige crisis dus gerust als historisch catalogeren.
Aan de opbrengstzijde beurt een gesloten bedrijf dik 25 euro per afgeleverd varken minder dan het langjarig gemiddelde (2006-heden), terwijl de voerkost 10 euro per varken hoger ligt. Dat is dus 35 euro per afgeleverd varken minder marge dan gemiddeld. Varkenshouders moeten dus volop hun financiële buffers aanspreken.
Daarbij mag niet vergeten worden dat de financiële buffers bij de Belgische varkenshouders een héél stuk lager zijn dan die bij de varkenshouders in onze buurlanden, aangezien de Belgische varkensprijs de voorbije twee jaar ernstig te lijden had onder de Belgische AVP-status. En hoewel het natuurlijk bij de Nederlandse en Duitse varkenshouders vandaag ook heel erg pijn doet, hebben zij nog steeds reserves. Terwijl in België een gemiddelde varkenshouder ondertussen (bijna) door zijn opgebouwde reserves heen is. De concurrentiekracht van onze primaire productie krijgt daarmee dus een zware slag toegediend.
De OVR-ZEUGENBEDRIJF staat in november op 1,06 en komt dus akelig dicht in de buurt van 1. Dat betekent dat de opbrengst amper volstaat om het voer te betalen. Maar ook de andere OVR’s nemen een duik. De OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF daalt tot 1,55 en de OVR-GESLOTEN BEDRIJF komt uit op 1,19. En ook dát zijn absolute laagterecords.
Lichtpuntjes zijn het herwinnen van de AVP-vrije status en de nakende start van allerlei vaccinatieprogramma’s (corona).
Voor de volledige cijfers klik Conjunctuurbarometer november 2020
Bron: naar Bart Teuwen in Varkensbedrijf editie België december 2020.