De Afrikaanse varkenspest in Duitsland blijft vooralsnog beperkt tot een strook direct aan de grens met Polen. Daar wordt al maandenlang op verschillende manieren geprobeerd de verspreiding van de wilde zwijnen tegen te gaan. Daar zijn omvangrijke natte natuurgebieden, bossen, en in de zuidelijke hoek, bij het drielandenpunt met Polen en Tsjechië is het zelfs bergachtig. De regio wordt daarom ook wel de Säksische Schweiz (Saksisch Zwitserland) genoemd.
In de vroegere DDR-periode zijn langs de gehele grensstreek door de Russen enorme militaire oefenterreinen aangelegd. Die natuurgebieden vormen barrières tegen het doortrekken van wilde zwijnen, maar zijn dus evenzeer gebieden waar de populatie aan wild groot is en moeilijk te bejagen. Een voordeel is wel dat er zich daarom slechts een zeer beperkt aantal varkensbedrijven in de regio bevinden. In de bufferzone in de zuidelijke deelstaat Saksen gaat het om slechts 6 bedrijven met minimale aantallen varkens.
Ook in de noordelijker gelegen deelstaat Brandenburg zijn in de regio’s met de besmette wilde zwijnen, slechts weinig vleesvarkens. Echter, op zo´n 50 kilometer buiten dat gebied bevindt zich één van de grootste (gesloten) varkensbedrijven van Duitsland met enkele duizenden zeugen en bijbehorende vleesvarkens, alles letterlijk onder één dak. Uiteraard is het bedrijf volledig afgesloten met een professioneel hek en gelden er altijd al zeer zorgvuldige reinigings- en ontsmettingsprocedures.
Illusies omtrent export naar China
Onmiddellijk na de eerste bevestigde AVP vondst in Duitsland werd direct de export van alle varkensvlees uit Duitsland naar China en andere derde landen verboden. Dat is een normale procedure, zoals dat ook in België gebeurde ook al was de vondst van de AVP wilde zwijnen in Wallonië ver verwijderd van de varkensproductie in Vlaanderen. In Duitsland is die afstand nog veel groter en de Duitse overheid is intensief bezig om aan Aziatische landen (met name uiteraard China) uit te leggen dat varkensproducten uit de 500 kilometer westelijker regio’s gegarandeerd vrij zijn van AVP. Zelfs in de vleessector in Duitsland maakt men zich echter geen illusies dat de Chinese overheid (snel) zal instemmen. Voor China zijn er immers voldoende (goedkope) alternatieven. Vanuit Europa komen de aanbiedingen uit Spanje en Nederland. Of men haalt het vlees uit de VS, Canada, Brazilië of Chili. Bovendien groeit de Chinese binnenlandse productie inmiddels alweer enorm.
Voor Duitse varkenshouders dus geen gunstige vooruitzichten. Tegelijkertijd willen zij verhinderen dat besmette wilde zwijnen ook in de intensieve varkensregio van Noordwest Duitsland zouden komen. In de regio Emsland gebruiken jagers daarom nu een drone met infraroodcamera om de enkele aanwezige wilde zwijnen op te sporen en dan te kunnen schieten.
Stand besmettingen in Oost-Duitsland
In de afgebakende regio’s in Brandenburg en Saksen gaat de zoektocht naar besmette wilde zwijnen door. De afgelopen week zijn weer tientallen positieve gevallen aan de lijst toegevoegd. In Brandenburg is de totaalstand nu al 307 stuks sinds de eerste vondst op 10 september 2020. In dat eerste kerngebied zijn in totaal 210 besmette dieren gevonden. En in het noordelijker kerngebied van Märkisch-Oderland staat de stand op 97 stuks. Om de schuwe wilde zwijnen in de witte zone beter te kunnen bejagen worden in Brandenburg nu ook speciale wildzwijn-vangkooien gebruikt. Voorheen was een dergelijke jachtmethode niet toegestaan. Deze methode is een beetje vergelijkbaar met de eendenkooien. Met lekker voer kunnen zo meerdere zwijnen in een fuik worden gelokt.
Bron: Lourens Gengler, correspondent voor Varkensbedrijf in Duitsland