Wat is een big van goede kwaliteit? Dat valt op verschillende manieren te definiëren. Maar waar het om draait is dat biggen na elke overgang actief op zoek gaan naar voer, beginnen te vreten en ongestoord doorgroeien. Dat is een kwestie van aanleren en communiceren.
Wat zijn de kenmerken van een kwaliteitsbig?
Een goed bevleesde big zonder beschadigingen, kortharig en met een roze huid, die op zeventig dagen leeftijd minimaal 25 kilo weegt met zo min mogelijk entingen. Dat zijn de kenmerken van een kwaliteitsbig. Daarmee maakt de big een goede eerste indruk bij elke vleesvarkenshouder. Bij vermeerderaars met een regulier weeksysteem worden uniforme koppels samengesteld op basis van het gewicht. Voor het oog is dat prima, maar het kan wel leiden tot een verschil in leeftijd bij afleveren. Beperking van de variatie in leeftijd binnen koppels zal daarom ongetwijfeld in belang toenemen.
Wat is belangrijk voor een kwaliteitsbig?
Technische resultaten op het vermeerderingsbedrijf zijn ook een belangrijke kwaliteitsparameter. Minimaal 82 procent van alle levend geboren biggen moet als onberispelijke vleesbig kunnen worden verkocht. “Als een vermeerderaar daaraan voldoet, is hij goed bezig”, aldus biggenspecialist Jarne Vermeire van het VIDA-team. De leeftijd van de big is niet allesbepalend voor de bigkwaliteit. “Met een goede biest- en melkopname en goed leren vreten in het kraamhok is veel meer te bereiken. Later spenen geeft de big meer tijd om te wennen aan vast voer, zodat hij dat na het spenen ook goed opneemt. Dat geeft een goede levensgroei en is een spiegel van de diergezondheid. Dat zet zich door in de vleesvarkensfase.”
Een kwaliteitsbig volgens de vleesvarkenshouder
Een kwaliteitsbig is een big die de vermeerderaar in zijn eigen hok slachtrijp zou willen maken. “Vleesvarkenshouders willen betalen voor onberispelijke en actieve biggen die meteen na opleg op zoek gaan naar het voer en ervan vreten. Goed opstarten is het halve werk, maar dat heeft het varken al moeten leren in het kraamhok.”
Communicatie cruciaal voor realiseren kwaliteitsbig
Een koppel samengesteld op basis van gewicht is normaal gesproken het startpunt voor een vleesvarkenshouder. Echter is het belangrijker om vooraf te weten of het koppel qua groei uniform is en blijft. Daarvoor moet de afleverleeftijd bekend zijn en of er iets heeft gespeeld op het vermeerderingsbedrijf. Met goede voorbereiding kan de opstartfase van de vleesbiggen zo optimaal mogelijk gemaakt worden om maximaal rendement te kunnen behalen. Investeren in goede communicatie rondom de big is dus een cruciaal onderdeel van bigkwaliteit. Informatie delen is een kwestie van tweerichtingsverkeer. Een win-winsituatie die is gericht op een langdurige relatie.
Meer weten?
Wilt u meer weten? Neem contact op met ForFarmers specialist of de ForFarmers klantendienst.