De CO2-uitstoot van een staalfabriek omzetten in een eiwitrijk varkensvoeder, dat klinkt als een onmogelijke opdracht. Maar als het van doctoraatsstudente Lotte Van Peteghem van de Universiteit Gent afhangt, dan zou dit idee wel eens snel werkelijkheid kunnen worden. Samen met Arcelor Mittal werkt ze aan een methode om de CO2 op te vangen en te transformeren.
CO2 kan omgezet worden in brandstof. Als je hier gisten en bacteriën aan toevoegt, is het mogelijk om eiwitten te vormen. Die zouden dan weer gebruikt kunnen worden om een droogvoeder voor varkens te maken. Het proces is niet nieuw; de vleesvervanger Quorn wordt bijvoorbeeld nu al op die manier vervaardigd. De gebruikte gisten en bacteriën zijn dus ook veilig voor menselijke en dierlijke consumptie.
De CO2-uitstoot van de staalfabriek zou genoeg voeder voor 150.000 varkens kunnen opleveren. Hiervoor is een veel kleinere oppervlakte nodig dan voor bijvoorbeeld de teelt van soja, dat vaak als eiwitbron dient in voeder. Toch moet nog bekeken worden of het project echt een winst voor het milieu betekent. Het zou immers kunnen dat er heel wat energie nodig is om de CO2 om te zetten, zodat tijdens het proces weer nieuwe CO2 uitgestoten wordt.
Het project is op dit moment nog in een testfase. Bij Arcelor Mittal wordt daarvoor een machine gebouwd. Daarna moet ook de techniek nog geoptimaliseerd worden.
Lotte Van Peteghem geeft nog meer uitleg in een filmpje op Facebook.
Bron: naar Maarten Ceyssens in Varkensbedrijf maart 2021