Het Capucienenplein in Hasselt was zaterdagnamiddag 16 mei het decor van een promotie-actie voor varkensvlees. Een twintigtal varkenshouders van de Provinciale Vakgroep Varkenshouders Limburg van Boerenbond deelden vlees van een grotendeels ter plaatse bereid varken uit met als hoofdboodschap dat hun product niet alleen lekker maar bovendien ook mager en gezond is.
“Onze vakgroep wou een actie voeren voor een eerlijke prijs, maar dan zonder alweer te klagen en te zagen tegen de consument die er eigenlijk ook niks aan kan doen dat de boer onvoldoende vergoed wordt voor zijn goed product”, stelde Raf Steegmans, consulent Boerenbond en voor de gelegenheid woordvoerder. “Er werd besloten actief promotie te voeren voor varkensvlees. We hebben immers alle redenen om fier te zijn op ons product.”
Die namiddag waren de varkenshouders dan ook drukdoende voorbijgangers aan te spreken. Het prijsaspect bleek uiteindelijk maar een deelaspect van de actie. Gewillige proevers kregen te horen dat varkensvlees gezond is; dat het mager vlees is en dat het boordevol nuttige voedingselementen zit. Steegmans opnieuw: “Zo bevat 100 gram varkenshaasje maar 2 gram vet, even weinig als een kippenborst waarvan iedereen erkent dat het mager vlees is. Dit terwijl magere smeerkaas veel meer vet bevat dan mager varkensvlees; net als een vegetarische burger overigens.” Ter ondersteuning van die stellingen waren er op de geïmproviseerde stand een aantal ‘wist je dat-jes’ opgehangen.
Het vlees dat ter plaatse op de barbecue gebakken werd en werd meteen aan de passanten – de politie die een oogje in het zeil hield inbegrepen – uitgedeeld. Er was à volonté gekookte ham, kipkap en leverpaté te verkrijgen. “Alle aspecten van het varkensvlees, zodat de mensen ook zien dat de bereidingen heel divers zijn”, wist Steegmans nog.
Overigens werd de actie gesteund door VLAM zodat de varkenshouders de passanten ook nog een boekje met varkensvleesrecepten konden meegegeven. “Met varkensvlees kan je in de keuken nu eenmaal heel breed gaan”, besloot de BB-consulent.