In de zomermaanden kunnen varkens te maken krijgen met hittestress. Dit zet de prestaties onder druk. Zo bestaat de kans dat zeugen minder voer opnemen waardoor melkproductie, conditie en vruchtbaarheid teruglopen. De specialisten van ForFarmers geven op hun website tal van praktische zomertips om hittestress en de negatieve gevolgen te beperken. Benieuwd? Klik dan hier en lees het artikel. Hieronder leggen ze alvast aan u uit wat hittestress nu precies is.
Wat is hittestress en vanaf welke temperatuur treedt hittestress bij varkens op?
Hittestress bij varkens treedt op als de omgevingstemperatuur bóven de thermoneutrale zone van het varken uitkomt en het dier zijn lichaamswarmte niet (goed) kwijt kan. De productie van het dier (melkproductie, groei) daalt dan enorm. De thermoneutrale zone van een varken is begrensd door de onderste en bovenste kritische temperatuur en hangt af van diverse factoren:
- Warmteproductie door het dier zelf (o.a. door het verteren van voer)
- Omgevingsfactoren (zoals luchtsnelheid, relatieve vochtigheid, vloertype, stralingswarmte, aantal dieren in een groep en de hoeveelheid natte huidoppervlakte)
- Leeftijd en gewicht van het dier
- Genetica
- Productiestadium
Bij een omgevingstemperatuur bóven de bovenste kritische temperatuur ervaren varkens hittestress en passen ze hun gedrag aan om meer lichaamswarmte te verliezen: hijgen, op de roostervloer of de koelere plekken in het hok liggen, contact met soortgenoten vermijden en zichzelf bevochtigen (met modder, mest of urine) om warmte via de natte huid kwijt te raken. Varkens kunnen nauwelijks zweten. Ook eten varkens minder om de warmteproductie (door energieopname via het voer) te verminderen.
Lacterende zeugen voelen zich het meest comfortabel bij een temperatuur onder de 20°C. Dat is echter in de kraamstal vaak niet haalbaar. Bij temperaturen boven de 23°C zie je de voeropname van de kraamzeugen dalen. Voor zogende biggen ligt de bovenste kritische temperatuur op 33°C. Biggen van 25 kg ervaren hittestress als de temperatuur boven de 25°C uit komt.
Meer weten? Zeugenspecialist Sven Busschots en biggenspecialist Jarne Vermeire geven u hier nog tal van tips.