Het Departement Omgeving lanceerde op 26 april 2021 samen met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en 65 partners de ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’. Doel is om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in de Vlaamse consumptie die momenteel ongeveer 60/40 (dierlijke/plantaardige eiwitbronnen) bedraagt tegen 2030 om te draaien naar een verhouding van 40/60 dierlijke/plantaardige eiwitten.
De Europese Commissie publiceerde in 2020 de ‘Boer tot Bord Strategie’ (Farm to Fork Strategy) en de Vlaamse regering heeft zich tot doel gesteld een sterk Vlaams voedselbeleid te ontwikkelen. De ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’ sluit aan bij de Europese en Vlaamse ambities rond voedselbeleid en draagt als concrete actie bij aan de Vlaamse eiwitstrategie.
Eiwitten in ons voedsel
Eiwitten zijn onmisbaar als bouwstof voor het lichaam in groei, voor het aanmaken van bloedcellen, enzymen en hormonen en voor het onderhoud en herstel van lichaamsweefsels. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten kunnen van dierlijke (vlees, vis, zeevruchten, insecten, melk en melkproducten, eieren), microbiële (fungi, bacteriën en microalgen) of plantaardige herkomst (granen, peulvruchten, noten, zaden) zijn.
“Een van de grote uitdagingen voor ons voedingspatroon is de verhouding te verbeteren tussen dierlijke en plantaardige of alternatieve eiwitbronnen. Die verhouding is vandaag zowel op het vlak van milieu als gezondheid niet optimaal”, luidt het vanwege het Vlaams Departement Omgeving.
“Vanuit de overheid gaan we niemand met het vingertje zeggen wat wel of niet op hun bord terecht mag komen, maar we werken enorm aan bewustwording zodat mensen weloverwogen hun eigen keuzes kunnen maken. Deze Green Deal brengt verschillende doelstellingen samen: we werken aan een lagere milieu-impact én tegelijkertijd aan een betere gezondheid. Hierbij valoriseren we economische opportuniteiten door het aanwezige innovatiepotentieel in Vlaanderen ten volle te benutten. Dit wordt goed weerspiegeld door de initiatiefnemers van deze Green Deal”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.”
Voedingsgewoonten veranderen
De Green Deal biedt een platform om een diverse set van partners samen te brengen. Ketenpartners uit de landbouwsector, de voedselverwerkende nijverheid, de retail- en cateringsector zijn vertegenwoordigd. De Green Deal pakt ook uit met partners die een rol spelen in het bredere voedselsysteem: kennisinstellingen, onderzoeksgroepen, ngo’s, beroepsorganisaties en (lokale) overheden.
Met 65 deelnemers kan de Green Deal rekenen op een sterk partnerschap. Verschillende partners engageren zich om te innoveren rond lokale plantaardige en alternatieve eiwitbronnen. Een geanimeerd informatiefilmpje vindt u hieronder.
Tekst: FDL naar Vlaams Departement Omgeving – 26 april 2021