Enkele jaren geleden werd voorspeld dat de typische varkenscyclus plaats zou moeten ruimen voor nóg meer schommelingen. Daarbij zouden de pieken en dalen extremer worden, en de cycli elkaar korter opvolgen. Et voilà! De korte opeenvolging van hemel en hel maakt het allemaal moeilijk om te bevatten. De rollercoaster van de afgelopen jaren is dan ook ongezien. De financiële draagkracht wordt zwaar op de proef gesteld. En aan alles merk je dat het ook mentaal zwaar begint te wegen.
Hopelijk komt nu snel een einde aan de dieprode cijfers. Met het versoepelen van de coronamaatregelen, de heropstart van de restaurants en evenementen, het EK voetbal, … mogen we uitgaan van een sterke opwaartse correctie van de prijzen die wellicht enkele maanden zal aanhouden. En ook China zal nog niet onmiddellijk ophouden met het importeren van grote volumes varkensvlees.
Toch blijft ons land in een aparte positie zitten. Hoewel België sinds 21 december 2020 opnieuw erkend is als vrij van Afrikaanse varkenspest, hielden begin mei nog steeds 17 landen een embargo op Belgisch varkensvlees aan. Toen België in september 2019 door AVP getroffen werd, kondigden 30 landen een embargo af. Minder dan de helft is daar op dit moment dus op terug gekomen. Dat is een inbreuk tegen de mondiale handelsregels.
Voor wat betreft de OVR’s zijn er amper veranderingen in vergelijking met de maand maart. De voerprijzen bleven gelijk, en de opbrengstprijzen verbeterden slechts zeer lichtjes. De OVR-GESLOTEN BEDRIJF stabiliseerde op 1,28 en de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF klokte af op 1,63. Enkel de open zeugenbedrijven schrijven met zwarte inkt, met een OVR-ZEUGENBEDRIJF op 2,32.
Voor de volledige cijfers klik HIER
Tekst: naar Bart Teuwen in Varkensbedrijf editie mei 2021