De EU zal voorlopig geen zogenaamd ‘buitengewone marktmaatregelen’ treffen om de crisis in de varkenshouderij te temperen. Volgens Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski riskeren die ‘de crisis alleen maar te verlengen’.
Op de Europese Landbouwraad, begin deze week in Luxemburg gehouden, had minister Crevits aangedrongen op buitengewone maatregelen om de crisis in de sector te temperen.
Ons land kreeg in deze alvast de steun van onder andere Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Polen, Oostenrijk, Roemenië, Litouwen, Estland, Slovakije, Bulgarije, Hongarije, Cyprus, Tsjechië, Finland, Griekenland, Hongarije, Letland en Malta.
Daarentegen werd de oproep niet ondersteund door Nederland, Denemarken en Spanje. Niet toevallig stuk voor stuk landen die lange tijd wel nog een deftige marktprijs konden realiseren omdat ze nog bleven exporteren naar China toen die piste onder andere voor ons land – gelet op de AVP-problematiek in Duitsland en Polen – al afgesneden was en ook bleef.
In zijn motivatie wijst de EU-landbouwcommissaris erop dat:
- de productie in bepaalde lidstaten nog stijgt;
- marktinterventie contraproductief riskeert te zijn;
- en hoe dan ook ‘aanzienlijke financiële middelen uit de EU-begroting’ zou kosten.
Wojciechowski kaatst de bal terug en stelt voor dat er ‘gerichte nationale maatregelen’ worden genomen. Hier verwijst hij expliciet naar het kader van plattelandsontwikkeling en staatssteun in het kader de coronapandemie of marktverstoring specifiek als gevolg van Afrikaanse varkenspest.
Experten van DG AGRI krijgen de opdracht de markt nauwlettend op te volgen opdat er opdat er passende maatregelen zouden kunnen genomen worden ‘wanneer dat gerechtvaardigd is’.