De Belgische veevoederfabrikanten trekken aan de alarmbel omdat de prijzen van de grondstoffen voor diervoeders – vb. tarwe, mais, gerst, sojaschroot, lijnzaad, koolzaadschroot, maar ook vitaminen en mineralen – blijven pieken.
“Wanneer we kijken naar het gewogen gemiddelde voor alle grondstoffen over alle diergroepen heen is er inmiddels sprake van een stijging van ca. 100 euro per ton, stelt Katrien D’hooghe, managing director van BFA. “De veevoederbedrijven hebben tot nog toe steeds een deel van deze stijging gebufferd en doen dat nog altijd maar verdere stijgingen van de grondstoffenprijzen zullen ongetwijfeld leiden tot een verdere stijging van de prijzen van diervoeders.”
Nog volgens de beroepsfederatie van de Belgische mengvoederfabrikanten dreigen voor bepaalde grondstoffen ook problemen qua beschikbaarheid door verstoringen in de logistieke aanvoerketen. Dit alles leidt tot zeer hoge veevoederprijzen.
De belangrijkste onderliggende oorzaken voor deze stijging zijn:
- een tegenvallende oogst van tarwe in o.a. de EU, Rusland en Noord-Amerika, van Braziliaanse maïs en van koolzaad in o.a. de EU en Canada.
- het stimuleren van de productie van biodiesel en de invoering van vergroenende beleidsmaatregelen in o.a. de USA, Brazilië, India en Indonesië leidde tot een verdubbeling van de prijs van plantaardige oliën.
- sterk stijgende energieprijzen leidden tot forse prijsverhogingen voor gecrushte producten zoals koolzaadschroot en sojaschroot.
- een sterkere dollar t.o.v. de euro maakte overzeese grondstoffen eveneens duurder.
- protectionistische maatregelen (vb. exporttaksen) in verschillende origine die een rem zetten op de export.
- een zwaar verstoorde logistieke keten, waardoor zowel het transport over water als het transport over de weg bijzonder stroef verloopt.
Voor de zgn. microcomponenten – vitaminen, mineralen, aminozuren – zijn de prijzen voor bepaalde componenten meer dan verdubbeld. Chinese overheidsmaatregelen rond beperkingen in het kader van energieverbruik en andere milieueisen, gecombineerd met een haperende logistiek liggen hier aan de basis. BFA geeft ook aan dat de grootste druk momenteel bij de varkens zit, waar de prijzen van de biggen en de vleesvarkens veruit ondermaats blijven. “Voor elke 10 euro stijging van het varkensvoeder, daalt bovendien de rentabiliteit met ca. 3 cent per kg levend varken. Dit leidt tot de grootste crisis in de Belgische varkenshouderij van deze eeuw”, luidt het in een communiqué vanwege de Belgian Feed Association. “Niemand kan voorspellen wat de toekomst brengt maar een substantiële kentering in de grondstoffenprijzen lijkt nog niet onmiddellijk in zicht. Daarvoor is het wachten op de beschikbaarheid van nieuwe oogst(prognoses) vanaf april 2022. Hopelijk verbeteren de varkensprijzen na nieuwjaar om geleidelijk aan uit deze crisissituatie te raken.”