De crisis in de varkenshouderij slaat ongemeen hard toe. Volgens het ABS verliest een gemiddeld bedrijf vandaag 20 euro per varken. “Na 6 jaren crisis zal dit voor veel bedrijven de ondergang betekenen als er niet snel ingegrepen wordt”, waarschuwt ondervoorzitter Luc Van Dommelen.
Het ABS vroeg Vlaams minister Schauvliege daarom onderstaande punten te verdedigen op de Europese landbouwraad van maandag 13 oktober.
– Op Europees niveau het aanbod te verminderen door het slachtgewicht te verlagen en dit te stimuleren door een slachtpremie te geven aan varkens onder een bepaald gewicht. Voorkeur gaat uit om dit via een getrapt systeem te doen en aan te passen aan de noden van de markt. Deze premie moet rechtstreeks naar de varkenshouder komen omdat daar de nood aan financiële middelen het grootst is.
– Daarnaast kunnen exportrestituties (buiten Europa) de markt ook ontlasten. “Deze maatregel is echter zinloos als er aan onze eerste vraag niet voldaan wordt”, meent Van Dommelen. “Nogmaals, er is een acuut geld tekort op het merendeel van onze varkensbedrijven.”
Op het Vlaamse niveau stelde het ABS eerder al de vraag de mogelijkheid tot een warme sanering te onderzoeken en indien mogelijk snel te activeren. De overheid moet volgens het ABS van de retail bekomen dat de prijsbevriezing die meerderen aangekondigd hebben effectief bij de boer geraakt. Er moet met de slachthuissector een verklaring gezocht worden voor het steeds groter wordende verschil met de Duitse prijs. Ten slotte dringt de vakorganisatie andermaal aan op aanbodbeheersing op Vlaams niveau te onderzoeken. “De piste uitbreiding mits mestverwerking dient daarbij (tijdelijk) bevrozen te worden. Bij een overaanbod heeft het immers geen zin de productie nog te verhogen”, meent Luc Van Dommelen.
Na de federale regeringsvorming zal het ABS er bij de bevoegde minister op aandringen alle mogelijke fiscale gunstmaatregelen te activeren en de sanitaire bijdrage voorlopig niet te innen.
Van Dommelen: “Daarnaast moet er onmiddellijk werk gemaakt worden van een andere ketenbenadering. Het is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat de elastiek van huidige marktwerking ten laste van de varkenshouderij gelegd wordt. Het is ook duidelijk dat indien de marktwerking niet structureel wordt aangepakt, die elastiek op zeer korte termijn zal springen.”