De Vlaamse Regering bereikte afgelopen week een akkoord over het stikstofdossier. Hierbij in kort bestek de voornaamste bepalingen in het stikstofakkoord van belang voor de landbouwsector. Tegelijk bezorgen we jullie meteen de volledige PAS-nota.
De drempel voor ammoniakuitstoot blijft ook na dit akkoord op 0,025 procent. Ook na dit akkoord zal er dus voor omzeggens alle landbouwvergunningen een Passende Beoordeling opgemaakt moeten worden met een inschatting van de ‘betekenisvolle effecten’ op de Natura2000-gebieden.
Stikstofakkoord: Emissiereductie en sluiting van bedrijven
Bij hervergunning gelden de generieke emissiereducties voor de diverse sectoren. Voor de rundveesector is er sprake van 15 procent. Varkens- en pluimveehouders zonder emissiearme stallen moeten 60 procent reduceren. Er zijn twee wegen naar die doelstellingen: investeren in technologie en emissiearme stallen, of een reductie van de stapel.
De rode bedrijven moeten tegen 2025 allemaal dicht – het gaat naar verluidt over 40 bedrijven en 2 mestverwerkers – en zullen daarom versneld uitgekocht worden. Hoe sneller ze stoppen hoe beter ze vergoed zullen worden.
Vrijwillige uitkoopregeling voor ‘donkeroranje’ bedrijven
Voor landbouwbedrijven met een impactscore hoger dan 20 procent – een groep van 116 zogenaamde ‘donkeroranje’ bedrijven – wordt een vrijwillige uitkoopregeling uitgewerkt volgens hetzelfde principe. Hoe sneller ze stoppen, hoe hoger de vergoeding. Tegen 2026 zou ook deze groep van bedrijven volledig verdwenen moeten zijn.
Reductie varkensstapel
Het akkoord voorziet aldus in een reductie van de varkensstapel met 30 procent tegen 2030 tot zo’n 4 miljoen varkens. Om te vermijden dat de stapel daarna weer aangroeit wordt het NER-systeem grondig hervormd. Slapende nutriëntenemissierechten worden afgeroomd. Bij verhandeling wordt 25 procent ingehouden. De uitbreiding mits mestverwerking wordt uit het mestdecreet gehaald.