Voor het derde jaar op rij maakte het Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting (CVBB) een analyse van de MAP-meetpunten (MP) gebaseerd op de gegevens van de maandelijkse metingen door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voor het meetjaar 2013-2014. En er is goed nieuws, want er waren 34 rode meetpunten minder ten opzichte van vorig meetjaar. Ook het aantal overschrijdingen is sterk gedaald: 126 t.o.v. 35 en 66 de jaren ervoor.
“De juli-uitspoeling in West-Vlaanderen heeft vorig meetjaar een stuk vooruitgang verhinderd die dit jaar wél is gemaakt. Ook opmerkelijk is de achteruitgang in Antwerpen. Hier moet zeker terug een tandje bij gestoken worden”, schrijven Raf De Vis, Dirk Coomans, Brecht Catteeuw, Micheline Verhaeghe, Joris De Nies, Geert Latet & Katleen Geerinckx, allen van het CVBB en Johan Sanders, consulent Boerenbond in een persartikel.
Hun besluit luidt als volgt.
“Eens te meer dalen de overschrijdingen per meetpunt. Het aantal meetpunten met weinig (1-3) overschrijdingen blijft een groot aandeel (58%) uitmaken van de rode MP. Dit geeft hoop om de komende jaren vooruitgang te kunnen boeken. Anderzijds is het moeilijk om eenmalige overschrijdingen te beheersen. Ze verschijnen soms op de meest onverwachte plaatsen. De eenmalige overschrijdingen betekenen momenteel 29% van de rode MP en 6% van alle MP.”
“De nitraatrijke bronnen zorgen voor ongeveer 1/3 van de overschrijdingen en vertegenwoordigen ongeveer een vierde van de rode MP. Hier is geen snelle winst te verwachten. Er is bij deze MP dringend nood aan bijkomende informatie over de intrekgebieden en de reistijden alvorens een specifieke gebiedsgerichte werking te kunnen uitrollen. Dit moet vanaf begin 2015 gebeuren willen we tegen 2018 hiervan enig resultaat zien.”
“Verder blijft er een groep van permanent rode punten waarbij de oorzaken van de overschrijdingen nog niet volledig duidelijk zijn. Met de intensieve aanpak van het CVBB van het voorbije en de komende jaren moet het mogelijk worden hier meer inzicht in te verwerven zodat de oorzaken van de overschrijdingen in die gebieden gerichter kunnen aangepakt worden.”
“De sprong voorwaarts geeft goed de realiteit op het terrein weer. De aanpassing van teelttechnieken en bemestingspraktijken komt op gang maar vraagt zijn tijd, het is als kruipolie die langzaam binnendringt om vastgeroeste systemen los te kunnen wrikken en in een meer duurzame richting te doen bewegen.”
“De acties in het kader van MAP 4 (CVBB en de Dienst bedrijfsadvies van VLM) maar ook het mestbeleid zelf en de werking van het (praktijk)onderzoek en de voorlichting in het algemeen hebben zeker bijgedragen tot een groeiende bewustwording van de bemestingsproblematiek bij de land- en tuinbouwers. De acties zullen nu verder gezet worden in MAP 5. De nieuwe Vlaamse regering en de Vlaamse Minister van leefmilieu en landbouw hebben immers de verderzetting van het CVBB in het regeerakkoord opgenomen.”
“Als we in 2018 de doelstelling van 5 procent rode MP willen bereiken is het duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is. Het komt er nu op aan het tempo aan te houden en niet te vervallen in Echternach-snelheden. Slechts met intense, niet aflatende inzet van alle betrokkenen, begeleiders, onderzoekers en voorlichters maar vooral van de Vlaamse land- en tuinbouwers zelf kan de positieve trend van het voorbije meetjaar aangehouden worden.”