In een poging de prijzen te stabiliseren en speculatie tegen te gaan, overweegt China uit zijn strategische reserves aan varkensvlees te putten. Varkensvlees staat dagelijks bij heel wat Chinezen op het menu. Het is er de meest geconsumeerde vleessoort. De prijzen voor varkensvlees zijn vandaag echter 31,6 procent hoger dan een jaar geleden.
Volgens het Chinese agentschap voor economische planning is de sterke prijsstijging het gevolg van een terughoudendheid in de markt om te verkopen. Zo zouden dieren langer vetgemest worden om meer winst te kunnen maken. Daarom is de varkensproducenten verzocht om op regelmatige basis te slachten. Een andere maatregel die het agentschap wil nemen, is het vrijgeven van varkensvlees uit de strategische reserves die China aanhoudt. Dat varkensvlees was eerder in de opslag geplaatst omdat de varkensprijzen laag waren en men de verliezen bij de varkenshouders wilde drukken. Met deze aanpak wil China de inflatie in het land tegengaan.
Tekst: Erna van Butzelaar & Franky De Letter