Voor de maand juli daalde voerprijs met 15 euro per ton. En ook in augustus ging er opnieuw 15 euro van af. Tezamen met een stijging van de biggen- en varkensprijs zorgde dit voor een stijging van de Opbrengst-Voerkost-Ratio’s.
De grafiek toont trouwens een mooie parallelle stijging van de drie OVR’s. De OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF steeg tot 1,71. De OVR-ZEUGENBEDRIJF corrigeerde tot 1,52; terwijl de OVR-GESLOTEN BEDRIJF afklokte op 1,32.
Zoomen we even in op de getallen achter de OVR dan zien we voor de maand augustus een opbrengst per varken van 171,03 euro; quasi gelijk aan het record van december 2019 (172,28 euro). Maar aan de kostenkant zien we voor augustus 2022 een voerkost ad 129,65 euro (gesloten bedrijf, dus van inseminatie tot slachten). Terwijl in december 2019 deze voerkost 78,27 euro bedroeg. Een verschil in voerkost van ruim 51 euro per varken. Daar hoeft dan zoals het gezegde luidt ‘geen tekeningetje bij gemaakt te worden’ zeker?
Het najaar wordt spannend. Hoe gaan vraag en aanbod zich tot elkaar verhouden? Wat zal de invloed zijn van koelere temperaturen op de groei? Hoe ontwikkelt de vraag (consumptie) zich? Blijft de retailsector zich voldoende bewust van de (veel) hogere kostprijs van varkensvlees?
Merk op dat deze OVR-bijdrage de sprong maakt van juni naar augustus en dus twee maanden overspant.