Vlees blijft in België veruit de belangrijkste eiwitbron. De absolute meerderheid van de Belgen (96 procent) eet vlees. Een zeer kleine groep (4 procent) heeft een zuiver vegetarische levensstijl. De hoofdreden om voor vlees te kiezen is de smaak ervan: we vinden vlees lekker en associëren vlees eten met genieten. Naast de smaak is de voedzaamheid een belangrijke drijfveer: de Belg ziet vlees als een essentiële bron van nutriënten. Hij weet dat vlees essentiële voedingsstoffen bevat en daardoor past in een gezonde voeding. Vlees brengt kwaliteitseiwitten, vitamine B1, B3, B6 en vooral B12 en mineralen zoals ijzer en zink aan.
Ten slotte blijven we ook gewoontedieren wanneer het op onze voeding aankomt. Het vasthouden aan de eetgewoonten vervolledigt de top drie van de keuzes voor vlees. 68 procent geeft aan dat vlees sterk ingebakken zit in zijn voedingsgewoontes, waardoor vlees aankopen, bereiden en er receptinspiratie voor hebben of vinden weinig moeite kost. Dit blijkt uit de bevraging van iVox in februari 2022.
Belg zoekt vaker variatie op
De voornaamste verandering betreffende vleesconsumptie zit hem in het aantal consumptiemomenten. De Belg vermindert het aantal maaltijden dat er vlees gegeten wordt. Het aantal maaltijden waarbij een andere eiwitbron wordt gekozen neemt zo toe, waardoor de Belg meer varieert en het vleesverbruik op lange termijn vermindert (jaarlijks à rato van 1 à 2 procent). Opvallend is wel dat er tijdens de covid 19-pandemie beduidend meer verse producten, waaronder vlees, thuis werden geconsumeerd door het wegvallen van de mogelijkheid om buitenshuis (op restaurant) te eten. Sinds de heropening van de horeca, zien we die verschuiving zich weer herstellen.
De Belg kijkt zeker niet negatief naar vlees: 9 op de 10 Belgen (90 procent) geeft aan geen negatieve attitude te hebben ten opzichte van het product. De voornaamste drijfveer voor variatie in onze eetgewoonten is het doorbreken van de vaste routine. Het is een positieve variatiekeuze (variëren is lekker, gezond en duurzaam). Zo vindt bijvoorbeeld slechts 9 procent dat vlees niet past in een gezond voedingspatroon. De bezorgdheid om het milieu en het klimaat is voor een deel van de bevolking (29 procent) een argument om te variëren. Dierenleed is een argument dat we vooral horen bij personen die zelden of nooit vlees eten.
Het merendeel van de Belgen varieert in eiwitbronnen (vlees, vis of vegetarisch). Minder dan 1 op 5 (17 procent) zegt in 2022 wel nog bijna dagelijks vlees te eten, maar deze groep is de voorbije jaren kleiner geworden. We komen van 24 procent in 2014. Aan de andere kant zien we dat slechts 8 procent niet wekelijks vlees eet. 4 procent eet het nooit en dit percentage blijft al een aantal jaren stabiel. De twee uitersten buiten beschouwing gelaten, betekent dit dus dat 75 procent van de Belgen regelmatig vlees eet en dit wel afwisselt met vis en vegetarisch en er dus een gevarieerd eetpatroon op nahoudt.