Sander Baijens wint met ‘BigLife’ de innovatiewedstrijd Het Beste Idee van Varkensland 2022. Met zijn idee om met behulp van kunstmatige intelligentie biggensterfte in vrijloopkraamhokken te voorkomen, is hij winnaar van Het Beste Idee van Varkensland. Twan Claessens won met zijn Health System de publieksprijs.
Het Beste Idee van Varkensland
Tijdens de finale op donderdagavond 24 november maakte de voorzitter van de vakjury Tijs Tobias de winnaar van de zevende editie van Het Beste Idee van Varkensland bekend. Volgens de jury is het idee van de varkenshouder Baijens uit Noord-Brabant heel innovatief.
Tobias: “Het is een bekend probleem dat zeugen op biggetjes gaan liggen. Vooral de eerste dagen zijn voor biggen kritisch op de kans van overleven. Baijens keek naar beeldherkenning in de humane gezondheidszorg en bracht die toepassing naar de zeugenhouderij. BigLife wordt door de jury gezien als een kansrijke en praktische oplossing om het doodliggen van biggen door zeugen tegen te gaan.”
BigLife: Bigoverleving in vrijloopkraamhok
Baijens licht tijdens de finale toe hoe het doodliggen van biggetjes door een zeug in het vrijloopkraamhok vermindert dankzij zijn idee. “Een camera met beeldherkenning herkent situaties waarbij een zeug op haar biggen gaat liggen. Als dit gebeurt, schalt het schreeuwend geluid van een big. Dit stimuleert de zeug om weer op te gaan staan.” Momenteel test hij BigLife op het biologische varkensbedrijf van zijn ouders in Hoogeloon.
Publieksprijs voor sluitende medicijnregistratie
Naast de onafhankelijke vakjury kon ook het publiek stemmen. Bij het publiek was het idee van Twan Claessens favoriet. Hij bedacht het Health System. Dit systeem bestaat onder meer uit een volautomatische spuit voor het toedienen van vaccins en medicijnen, een RFID-oormerk en speciale software. Volgens Claessens zijn de voordelen van zijn innovatie dat de varkenshouder beter kan sturen op diergezondheid, inzicht krijgt in de toegediende hoeveelheid antibiotica en vaccins per dier en een sluitende medicijnregistratie heeft. Claessens ging er met de publieksprijs van deze innovatiewedstrijd vandoor.
De andere genomineerden en hun ideeën waren:
- Johan Mathijssen met zijn idee voor een mestband waar urine snel en continu afgevoerd wordt, waardoor contact tussen urine en mest zo kort mogelijk is. Een brongerichte aanpak voor reductie van ammoniak, methaan en geur.
- Rainier van Gelderen bedacht een krat die biggen de eerste uren helpen bij de biestopname, waardoor biggensterfte verlaagd wordt.
- Marcel en Hans ter Bleek ontwikkelden een machine die door middel van cavitatie een groter aantal regionale producten geschikt maakt voor varkensvoer.
- Het studententeam bedacht een communicatie-concept om met behulp van een sticker aandacht te vragen hoe nuttig het varken is voor de productie en verwerking van reststromen van verschillende artikelen en voedingsmiddelen.
Spannend jury-overleg
Tobias: “We hebben als vakjury BigLife als meest innovatief, duurzaam en diervriendelijk gekwalificeerd. Maar het jury-overleg was spannend. Want de genomineerden van dit jaar hadden sterke ideeën.” De vakjury bestond naast voorzitter Tijs Tobias uit Ilona Lesscher, Bas Antonissen, Pleun Leeijen en Coen van Gorp. “We hebben de finalisten op de volgende criteria beoordeeld: mate van vernieuwing/ innovatie; verbeteren dierenwelzijn en / of diergezondheid; duurzame inkomenspositie/ verdienmodel; bijdrage aan duurzame marktontwikkeling; toepasbaarheid/ mogelijkheid top opschaling; (impuls) samenwerking in de keten en de mate waarin het idee ondernemer helpt toekomstbestending te werken.”
Prijs voor BigLife
Naast de eretitel en een fysieke bokaal, krijgt de winnaar van Het Beste Idee Van Varkensland kennis, ervaring en ondersteuning om het idee tot verdere realisatie te brengen. Voor de overige finalisten stelt de organisatie ook innovatie vouchers beschikbaar. Vorig jaar wonnen Coen en Marlijn van Gorp met hun innovatieve voertechniek ‘Koken voor Blije Varkens’.
Bron: LTO Noord
Beeld: still uit livestream