Met een productie van 2,26 miljoen ton varkensvlees in 2021 is Frankrijk de derde grootste varkensvleesproducent in de Europese Unie, na Spanje dat vorig jaar 5,18 miljoen ton produceerde, en Duitsland goed voor 5 miljoen ton vorig jaar. Bovendien is de Franse varkensvleessector een van de belangrijkste ter wereld vanwege zijn productie-, import- en exportcapaciteit, evenals de hoge consumptie van varkensvlees onder de bevolking.
De cijfers
De Franse varkenssector kenmerkt zich door een zeer technische en geprofessionaliseerde productiestructuur, waardoor de varkensfokkerij de afgelopen jaren met vrijwel gelijkblijvende aantallen varkens kon worden voortgezet. Volgens gegevens van september 2022 telt Frankrijk in totaal ongeveer 13 miljoen varkens waarvan 931.000 fokzeugen zijn. Ook de cijfers die verband houden met de vleesproductie zijn de afgelopen jaren stabiel en grotendeels onveranderd gebleven.
Net als de productie is ook de consumptie van varkensvlees de afgelopen jaren gestabiliseerd. De laatste jaren is een lichte trend te bespeuren naar een vermindering van de varkensvleesconsumptie, zowel in huishoudens als in restaurants. Desondanks blijft de consumptie van varkensvlees hoog, ongeveer 30 kg per jaar per per hoofd van de bevolking.
Crisis voor de varkenssector
Ondanks het enorme potentieel van Frans varkensvlees, wordt de sector momenteel geconfronteerd met een crisis als gevolg van de Covid-pandemie en de huidige gewapende conflicten in Europa die tot inflatie hebben geleid, vooral van agrarische elementen en grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van voer, en de manifestatie van Afrikaanse varkenspest. De Franse varkensvleessector wordt geconfronteerd met de sterkste prijsdaling van de laatste 30 jaar. In het afgelopen jaar is de aan de producent betaalde prijs met 14 procent gedaald terwijl de kosten 27 procent bereikten. Gezien de situatie heeft de Franse regering dit jaar een reddingsplan gelanceerd met een bedrag van maximaal 270 miljoen euro, evenals een stappenplan met kortetermijnmaatregelen zoals de uitvoering van promotiecampagnes, de versterking van de bioveiligheid of maatregelen om de openstelling van exportmarkten te ondersteunen.
Dit is een artikel uit Vakblad Varkensbedrijf. Wilt u deze thuis ontvangen? Klik dan hier.