Het Duitse federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) stelt een miljard euro beschikbaar via de federale begroting varkenshouderij voor ter bevordering van dierenwelzijn in stallen. De gelden worden in eerste instantie aangeboden in de varkenshouderij voor zeugen, kraambiggen en vleesvarkens. Om de landbouwbedrijven een zo groot mogelijke zekerheid te bieden, wordt een subsidieperiode van tien jaar voorzien.
Investeringsfinanciering
De financiering van nieuwe stallen of verbouwingen (investeringsfinanciering) wordt gespreid op basis van het geïnvesteerde bedrag. Wie tot 500.000 euro investeert, krijgt in de toekomst een subsidie van 60 procent van de totale bouwsom. Voor investeringen boven dit bedrag, tot twee miljoen euro, wordt 50 procent van de kosten gesubsidieerd en voor verdere kosten tot vijf miljoen euro 30 procent. De subsidie wordt verstrekt aan wie aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo moet de stal dier- en milieuvriendelijk worden ingericht, meer ruimte bieden en de varkens toegang geven tot een buitenuitloop. Varkenshouders kunnen subsidie ontvangen per zeug, per big of vleesvarken dat in een bepaald jaar wordt geproduceerd.
Berekening subsidie
De subsidie wordt trapsgewijs berekend naar van het aantal gehouden dieren. Voor maximaal 50 zeugen, 1.500 opfokbiggen en 1.500 vleesvarkens wordt 80 procent van de huidige meerkosten gesubsidieerd. Voor dieraantallen daarboven tot 200 zeugen, 6.000 opfokbiggen en 6.000 vleesvarkens wordt 70 procent van de meerkosten gesubsidieerd. Het gaat hierbij niet om een beperking van het aantal dieren maar enkel om een bovengrens van de subsidies. Dit betekent dat ook bedrijven die nog meer dieren houden in aanmerking komen voor subsidie. Daarnaast komen ook gedeeltelijke omschakelingen van landbouwbedrijven in aanmerking om landbouwbedrijven in staat te stellen geleidelijk producten op de markt te brengen die zijn geproduceerd met hogere dierenwelzijnsnormen. Hiervoor moeten de boerderijen aan bepaalde criteria voldoen. Zo dient minimaal 70 procent van de dieren een intacte krulstaart te hebben.
Dit is een artikel uit vakblad Varkensbedrijf. Meer van dit lezen? Abonneer u dan direct!