Met een groeiende wereldbevolking stijgt ook de vleesconsumptie. Hierdoor rijst de vraag hoe we de milieu-impact van veeteelt kunnen verkleinen. Een van de mogelijke antwoorden zou kunnen liggen in de productie van kweekvlees. Maar wat is nu precies het ecologische voordeel van dit product? Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van California zochten het uit.
In 1961 bedroeg de globale vleesproductie ongeveer 70 miljoen ton. In 2020 was dit reeds gestegen tot 340 miljoen en tegen 2050 wordt verwacht dat de vraag naar vlees nog eens zal verdubbelen. Met respectievelijk 39 procent en 32 procent zijn gevogelte en varkens de meest geconsumeerde vleessoorten. Rundvlees, waarvan wordt beweerd dat het de grootste ecologische voetafdruk heeft, neemt een marktaandeel van 22 procent in.
Met deze cijfers is het dus niet verwonderlijk dat er gezocht wordt naar milieuvriendelijke alternatieven voor vlees. Sommige wetenschappers zien heil in kweekvlees, dat in het labo geproduceerd wordt. Een eerste stap in het productieproces is het vermenigvuldigen van stamcellen. Vervolgens moeten de cellen nog gedifferentieerd worden in verschillende celtypes. Op dit moment slaagt men er al in om kweekvlees te maken dat lijkt op gehakt en dat geschikt is voor menselijke consumptie. Omdat er voorlopig enkel op kleine schaal geproduceerd kan worden, is kweekvlees nog niet beschikbaar en ook niet betaalbaar voor het grote publiek. Toch is er wereldwijd al 2 miljard dollar geïnvesteerd in de sector.
Kweekvlees in de toekomst
In de nabije toekomst willen bedrijven de productie van kweekvlees opschalen zodat tegen 2030 0,5 procent van het mondiaal geconsumeerde rundergehakt vervangen kan worden door kweekvlees.
Voor de industriële productie maakt men gebruik van bioreactoren. Essential 8TM, het middel dat nodig is voor de groei van stamcellen, zou ook op grote schaal geproduceerd moeten worden.
De wetenschappers van de Universiteit van California hebben nu berekend hoeveel kapitaal er nodig is voor de installaties, grondstoffen en arbeid bij de industriële productie van kweekvlees. Verder maakten ze een voorspelling van de milieu-impact.
Uit de resultaten blijkt dat, met de huidige processen, kweekvlees een grotere impact heeft op het milieu dan rundvlees. Het idee dat kweekvlees een milieuvriendelijk alternatief is, wordt dus ondergraven. Voordat de productie van kweekvlees opgeschaald wordt, zou er dus op zoek moeten worden gegaan naar processen met een kleinere ecologische voetafdruk. Op die manier kan het beschikbare kapitaal in de sector efficiënt ingezet worden.
Iedere maand Varkensbedrijf, thuis op de mat?
Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat ontvangen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.