Al tien jaar zetten de Provincie West-Vlaanderen en Inagro structureel in op de uitbouw van praktische en technische kennis in de West-Vlaamse varkenssector. Op de negende editie van de Trefdag Varkensacademie waren 240 deelnemers present. Naar goede gewoonte werd heel wat praktische informatie uitgewisseld tijdens verschillende keuzesessies en netwerkmomenten.
Ondanks de moeilijke tijden en de onzekere toekomst geven de West-Vlaamse varkenshouders zich niet zomaar gewonnen. Dat bewijst opnieuw hun talrijke aanwezigheid op de negende trefdag van de Varkensacademie. Afgelopen vrijdag konden ze hun kennis verruimen via verschillende informatiesessies en naar goede gewoonte werd er ook tijdens de lunch en de netwerkreceptie heel wat informatie uitgewisseld onderling. De 240 deelnemers beleefden een leerzame dag met talrijke informele netwerkmomenten.
Cijfers als leidraad voor je bedrijfsvoering
Elk bedrijf verzamelt bewust of onbewust heel wat cijfers. Maar hoe kan je deze cijfers gebruiken om je management te evalueren, bij te sturen en opnieuw te evalueren? In de sessie “Kengetallen en A.I. op jouw bedrijf!” toonde Arno Joosten (Topigs Norsvin) aan de hand van heel wat praktijkvoorbeelden hoe je de informatie uit je zeugenboekhouding kan gebruiken als handig hulpmiddel om het probleem van “second litter” op te sporen op je bedrijf. Aan de hand van analyses van de gegevens van verschillende praktijkbedrijven besprak Arno het belang van het gewicht bij eerste inseminatie. Zijn analyse toonde ook het effect van de prestaties in de eerste lactatie op de verdere carrière van de zeug.
Sander Palmans (PVL Bocholt) gaf in zijn sessie tips & tricks om vermorsing van voer en water te vermijden. “Het is niet omdat je snel eens rondkijkt in je stal, dat je alles gezien hebt!”, zegt Sander. “Het is maar door dagelijks de voederbakken en de drinknippels te inspecteren dat je vermorsing kan voorkomen.” Via resultaten uit praktijkproeven toonde hij het belang aan van het goed afstellen van voederbakken. Ook de zin of onzin van extra voederplaatsen tijdens het spenen werd besproken.
In de informatieve sessie “Slachtcijfers, wat brengt de nabije toekomst?” van Sander Cleuren (IVB) werd een update gegeven over de evoluties binnen de werking van IVB. Hij illustreerde ook de mogelijkheden van de vernieuwde IVB-tool voor varkenshouders vanaf 2024. Cleuren benadrukte hoe deze tool waardevolle inzichten biedt waarmee varkenshouders lessen kunnen trekken voor hun keuzes in vleesvarkensmanagement. De sessie werd verder verrijkt door Luc Verspreet van Propigs die inging op de toekomst van de Vlaamse varkenssector. Hoewel Luc erkende dat niemand de toekomst exact kan voorspellen, deelde hij optimisme over de vooruitzichten voor Vlaamse varkenshouders. “Het is belangrijk te onthouden dat we hier beschikken over technische kennis en vakmanschap, iets wat niet gezegd kan worden van alle Europese landen,” merkt hij op.
Bedrijfsvoering, veiligheid en energie
Hoe kun je een effectief team vormen met je bedrijfsdierenarts en andere adviseurs op je bedrijf? Deze vraag stond centraal in de sessie “Andere blik, nieuwe inzichten op jouw bedrijfsvoering” gepresenteerd door Caroline Bonckaert van DGZ. Met behulp van diverse voorbeelden illustreerde ze hoe de bedrijfsdierenarts niet alleen als zorgverlener fungeert wanneer er gezondheidsproblemen zijn bij de varkensstapel, maar ook als een waardevolle adviseur. “Meten is weten!” benadrukte Caroline herhaaldelijk en liet zien hoe verschillende bedrijven hun management hebben bijgestuurd in samenwerking met hun dierenarts door middel van eenvoudige evaluaties, zoals een biestcheck of hygiënogram.
De gezondheid van de varkensstapel is vanzelfsprekend van groot belang, maar evenzeer cruciaal is de gezondheid van de varkenshouder zelf. Veerle Maertens verschafte tijdens haar sessie uitgebreide inzichten in de diverse risico’s die op een varkensbedrijf kunnen schuilen en hoe men ongevallen zoveel mogelijk kan voorkomen. Ondanks genomen voorzorgsmaatregelen kan je incidenten niet altijd vermijden. Met behulp van beelden en praktijkvoorbeelden illustreerde Veerle hoe varkenshouders het beste kunnen reageren in verschillende situaties. Wanneer is het raadzaam om medische hulp in te roepen? Hoe te handelen bij vermoedelijke vergiftiging bij kinderen of zelfs huisdieren? Kortom, de sessie bood essentiële informatie voor noodsituaties.
Het onderwerp energie trok ook dit jaar opnieuw de aandacht van diverse varkenshouders. Jan Leenknegt van Inagro verzorgde een actuele presentatie over de mogelijkheden om hernieuwbare energie te produceren, waarbij hij uitgebreid inging op slimme toepassingen en opslagmethoden voor de opgewekte energie. “Het is essentieel om regelmatig een evaluatie te maken van het bedrijf op het gebied van energie”, benadrukt Leenknegt. “Periodieke financiële analyses en het raadplegen van onafhankelijk advies blijven waardevol in de snel evoluerende energiecontext.”
Wat brengt 2024?
Ook in 2024 biedt de VarkensAcademie kansen aan varkenshouders om zich verder te ontwikkelen. In het programma zijn tal van studiebijeenkomsten terug te vinden rond verschillende thema’s. Denk bijvoorbeeld aan drinkwaterkwaliteit, conditie van zeugen, efficiëntie en planning, optimaal kraamstalmanagement, gezonde en veilige werkomgeving of rust in je hoofd. Daarnaast kunnen varkenshouders zich nog altijd aansluiten bij de kenniscoöperaties of deelnemen aan onderzoeksprojecten rond verschillende thema’s.
Inagro vult het aanbod van de VarkensAcademie in de loop van het jaar nog verder aan. Varkenshouders die op de hoogte willen blijven, kunnen zich gratis registreren voor de nieuwsbrief via de website van Inagro en ook op de website kan je de agenda met activiteiten consulteren. De Provincie West-Vlaanderen en Inagro hopen de West-Vlaamse varkenshouders volgend jaar opnieuw talrijk te mogen verwelkomen op de tiende trefdag van de Varkensacademie op vrijdag 29 november 2024. Noteer de datum van deze feesteditie nu al in jouw agenda!
Tekst en beeld: Inagro