Op 12 maart presenteerde studente Kelly Niermans haar doctoraatsonderzoek aan Wageningen University. Het onderzoek focuste op het gebruik van insectenlarven van de zwarte soldaatvlieg en de huisvlieg als veevoeder. De larven zetten organische reststromen om in hoogwaardige eiwitten en vormen dus een duurzaam alternatief voor geïmporteerde soja.
Er rijzen echter vragen over de veiligheid van de organische restromen, omdat zij ook mycotoxines – ofwel giftige schimmels – kunnen bevatten.
De larven van de zwarte soldaatvlieg blijken nu enzymen te bevatten die de mycotoxines biotransformeren, zeg maar omzetten in stoffen die niet meer giftig zijn. Bovendien toonde Niermans aan dat de mycotoxines niet opstapelden in de insectenlarven wanneer zij op besmette reststromen gekweekt werden. Hierdoor kunnen de larven veilig ingezet worden als veevoeder. Ten slotte is het ook economisch interessant dat besmette reststromen, die niet geschikt zijn voor een ander gebruik, kunnen dienen als voeder voor de insectenlarven.
Samenstelling: Maarten Ceyssens – www.yumax.be
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.