Jaarlijks honderd kilogram kunstmeststikstof besparen en in plaats daarvan stikstof uit dierlijke mest mogen inzetten. Dat betekent dat de kunstmestindustrie door Renure een flinke veer moet laten, zou je zeggen. Directeur Reinier Gerrits van Meststoffen Nederland, de branchevereniging van kunstmestfabrikanten en -handelaren in Nederland, ziet toelating van kunstmestvervangers echter niet als een grote ramp voor de kunstmestindustrie.
Wereldwijd geen reductie van kunstmestgebruik
“Natuurlijk willen kunstmestproducenten graag omzet behouden, maar die omzet hoeft niet vanuit Nederland te komen. Wat we in Nederland door Renure minder zouden gaan gebruiken aan minerale meststoffen, zou ergens anders weer meer gebruikt moeten worden. Want wij gaan bij inzet van kunstmestvervangers minder mest exporteren. De landen die normaal gesproken dierlijke mest van ons ontvangen, zullen dit gaan compenseren met kunstmest, want zij willen wel hun opbrengst blijven halen. In feite wordt er wereldwijd gezien dus geen reductie van kunstmestgebruik bewerkstelligd”, vertelt Gerrits.
De directeur van Meststoffen Nederland ziet dierlijke mest in feite als gerecyclede minerale meststof. “Het merendeel van de stikstof en fosfaat in dierlijke mest hebben we er in feite zelf in gestopt in de vorm van ruwvoer en krachtvoer. Dat wordt veelal geteeld met hulp van kunstmest. We importeren in Nederland jaarlijks circa 400 miljoen ton stikstof via krachtvoer. We importeren 200 miljoen via kunstmest”, schetst Gerrits.
Renure wint niet van dierlijke mest op gebied van efficiëntie
Meststoffen Nederland is niet tegen Renure, net zoals zij ook niet tegen derogatie is. “Wij vinden het goed dat van dierlijke mest kunstmest gemaakt kan worden en dat ondersteunen we. Voor de landbouw kan het financieel aantrekkelijk zijn. Maar de vraag is of het efficiënt is. Vanuit het oogpunt van efficiency zijn wij voor inzet van onbewerkte dierlijke mest, waarbij op maat bijgestuurd kan worden met minerale meststoffen.”
Gerrits vindt dat er voor agrariërs betere manieren zijn om op kunstmest te besparen dan Renure. “Bijvoorbeeld door efficiënter te bemesten, met de juiste meststof op de juiste plek, in de juiste hoeveelheid en op het juiste tijdstip. Ook inzet van meer vlinderbloemigen kan een bijdrage leveren.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Brentley Arys via Trekker van de Week
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.