Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft samen met de General Administration of Chinese Customs (GACC) een belangrijke stap gezet in de uitbreiding van de export van Belgisch varkensvlees naar China. Na uitvoerige onderhandelingen werd deze week in Peking een akkoord ondertekend over de voorwaarden hiervoor. Het gaat om producten zoals varkenspoten die weinig worden geconsumeerd in België, maar zeer gesmaakt worden in China.
Export van Belgisch varkensvlees naar China
Toen de Afrikaanse Varkenspest in 2018 in België opdook stelden heel wat derde landen, waaronder China, beperkingen in voor de handel van Belgisch varkensvlees naar hun grondgebied. Het duurde jaren aan onderhandelingen voor de meeste landen hun embargo ophieven. Sinds begin 2024 is het opnieuw mogelijk om Belgisch varkensvlees naar China te exporteren. Door de uitbreiding van dit akkoord wordt de deur geopend naar meer exportmogelijkheden voor de Belgische varkenssector.
Daarnaast heeft het FAVV van de gelegenheid gebruik gemaakt om haar Chinese collega’s van de grenscontrolepost in de haven van Shanghai te bezoeken. Langs deze haven, de grootste in China, komen veel Belgische levensmiddelen en diervoeders het land binnen.
Samenwerking met Chinese autoriteiten van essentieel belang
Herman Diricks, Gedelegeerd Bestuurder FAVV: “Het versterken van de samenwerking tussen het FAVV en de Chinese autoriteiten is van essentieel belang voor een veilige en efficiënte handel in agrovoedingsmiddelen. Het FAVV blijft zich inzetten om niet alleen de consumenten te beschermen maar ook de Belgische bedrijven en hun export naar belangrijke markten wereldwijd te ondersteunden.”
David Clarinval, Federaal minister van Landbouw: “Dit akkoord, waarmee ons land nog meer varkensvleesproducten mag uitvoeren naar China, is een nieuwe opsteker voor onze varkensboeren. Sinds 2021 heb ik intensieve onderhandelingen gevoerd met China. Begin van dit jaar resulteerde dit al in de opheffing van het embargo. Met dit nieuwe akkoord wordt het aantal producten dat naar China mag worden uitgevoerd verder uitgebreid. Door de toegang voor Belgische producten tot de Chinese markt te bevorderen, kunnen boeren een betere prijs vragen voor het geheel van hun product. Dit is uitstekend nieuws voor de hele sector, en ik ben er dan ook erg blij mee.”
Bron: FAVV