Hart- en vaatziekten vormen de belangrijkste doodsoorzaak in West-Europa. Ze zijn verantwoordelijk voor maar liefst een derde van de sterfgevallen. Een grootschalige studie van INRAE in samenwerking met meerdere Franse universiteiten en onderzoeksinstellingen heeft nu aangetoond dat de consumptie van voeding met een lage Nutri-Score gelinkt is aan een hoger risico op hart- en vaatziekten. De overheid zou daarom moeten inzetten op een goed preventiebeleid dat consumenten aanspoort om gezondere keuzes te maken.
Een handig hulpmiddel voor consumenten is de Nutri-Score. Dit is een label op voedingsproducten dat snel informatie geeft over de voedingswaarde ervan. Er zijn vijf categorieën, van A in het donkergroen tot E in het rood. Dit maakt het mogelijk om producten eenvoudig te vergelijken en betere keuzes te maken. Ook zou het fabrikanten moeten aansporen om gezondere producten op de markt te brengen.
De categorie wordt toegekend op basis van een algoritme, dat in 2024 nog aangepast werd aan de laatste nieuwe voedingsadviezen. Voedingsmiddelen die per 100g meer energie, suiker, verzadigde vetten en zout bevatten, scoren lager. Producten die hoog in eiwit zijn of rijk zijn aan fruit, groenten en peulvruchten, krijgen een betere Nutri-Score. Gevogelte, vis en eieren krijgen in onbewerkte vorm doorgaans het A-label. Vers rood vlees, zoals varkens- en rundsvlees, scoort dan weer een Nutri-Score C. Bewerkt vlees, zoals spek of salami, zit in de oranje en rode zone. Wel belangrijk is dat voedingsmiddelen altijd per categorie vergeleken worden. Met de Nutri-Score kan je dus gemakkelijk de gezondste ontbijtgranen kiezen, maar het geeft bijvoorbeeld geen antwoord op de vraag of noten gezonder zijn dan vis. Ook houdt het systeem geen rekening met de bereidingswijze van een product. Zo krijgen diepvriesfrieten een gunstige Nutri-Score, maar ze zijn uiteraard niet meer zo gezond als je ze bakt in vet.
Op dit moment is het voor fabrikanten niet verplicht om een label met de Nutri-Score toe te voegen op de verpakking van voeding. Het systeem is wel wijdverspreid in 7 Europese landen, waaronder België en Frankrijk.
Voor hun studie gebruikten de onderzoekers van INRAE de data van het EPIC-project. EPIC staat voor European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Voor dit project werden meer dan 350.000 mensen uit zeven verschillende Europese landen gedurende twaalf jaar opgevolgd. Er werden data over hun voedingspatroon, levensstijl, socio-economische status en gezondheid verzameld.
Uit de analyse blijkt nu dat personen die gemiddeld meer voedsel met een lagere Nutri-Score verbruikten, een hoger risico op hart- en vaatziekten hadden, ook wanneer er gecorrigeerd werd op socio-economische status en verschillen in levensstijl. Iets meer dan 16.000 van de 350.000 deelnemers kregen een hart- en vaatziekte. Bij ongeveer 6.000 personen was dit een beroerte en bij ongeveer 6 500 een hartaanval. Gezien deze resultaten het belang van de Nutri-Score als hulpmiddel voor gezondere keuzes op vlak van voeding aantonen, pleiten de onderzoekers ervoor om de Nutri-Score verplicht te maken in alle Europese landen.
Samenstelling: Maarten Ceyssens – www.yumax.be
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.