De nieuwe onderwijs- en onderzoeksstal bevindt zich in de Heidestraat in Melle, op de terreinen van het proefbedrijf van ILVO. Op zaterdag 25 en zondag 26 april 2015 van 13 tot 17 uur kan ook het brede publiek de stallen bezoeken tijdens het opendeurweekend.
Bij wijze van officiële ingebruikname droegen (zie foto) Joris Relaes (administrateur-generaal ILVO), Anne De Paepe (rector Universiteit Gent), Hilde Crevits (Vlaams minister van Onderwijs) en Patrick Steelandt (decaan HoGent Natuur en Techniek) en een aantal biggen de stal binnen.
ILVO, de Universiteit Gent en de HoGent hebben de handen in elkaar geslagen voor de bouw van deze nieuwe varkensstal. Wetenschappers en studenten van de drie instellingen zullen de stallen gebruiken voor onderzoek en onderwijs op het vlak van diergeneeskunde, veevoeding, praktijkmanagement en dierenwelzijn. De nieuwe onderwijs- en onderzoeksvarkensstal biedt plaats aan 105 zeugen, 600 biggen en 750 vleesvarkens.
Onderwijs
De UGent studenten Diergeneeskunde zullen de stal gebruiken om in de vorm van een stage vertrouwd te raken met de moderne varkenshouderij. De nadruk ligt op het welzijn, gedrag en de ethologische principes van het varken, het verantwoord gebruik van antibiotica en de aangepaste behandeling bij ziekte. Zo worden de studenten opgeleid tot dierenartsen die gespecialiseerd zijn in de moderne veehouderij, wat een hoge noodzaak binnen de sector is.
De UGent studenten Bio-ingenieurswetenschappen en Biowetenschappen zullen het nieuwe varkenscomplex gebruiken voor de cursus duurzame veehouderij, gespecialiseerde cursussen voor de opties dierlijke productie en de cursussen veevoeding.
De HoGent bachelorstudenten agro- en biotechnologie (afstudeerrichting landbouw en dierenzorg-veeteelt) zullen praktijkervaring opdoen qua huisvesting, voeding, algemeen management en dierenwelzijn van vleesvarkens, zeugen en biggen. Zij zullen niet alleen leren om de varkens te efficiënt te verzorgen, maar zullen ook leren werken met zowel de technische als de economische kengetallen van het bedrijf om op een verantwoorde manier een varkensbedrijf te managen.
Onderzoek
Het onderzoek in de nieuwe varkensstal spitst zich toe op de verdere duurzame economische optimalisatie (ondermeer voedergebruik), op aspecten van de milieuproblematiek in de varkenssector en op het gedrag en welzijn van varkens van alle leeftijden.
Aan de stal werden daarom zeer specifieke infrastructuureisen gesteld. De stal omvat onder andere 16 compartimenten voor vleesvarkens, die gescheiden zijn tot in de mestkelder. Zo zijn analyses op mest, luchtkwaliteit en emissies per compartiment mogelijk. Binnen de compartimenten zorgt de opdeling in kleinere hokken ervoor dat de onderzoekers op een wetenschappelijk verantwoorde manier voeders of managementaanpassingen kunnen vergelijken. Ook zaken zoals een gecombineerde luchtwasser, gescheiden voederbakken, weegschalen, stockageplaats voor proefvoeders, weegschalen en een ingestrooide ruimte onderscheiden deze proefstal van een normale productiestal.