Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft in overleg met de landbouwsector beslist om het Europese crisisbudget van meer dan 8 miljoen euro te besteden aan vier maatregelen die de liquiditeit in de varkens- en vleesveehouderij verhogen.
Tijdens de Europese Landbouwraad van 7 september 2015 werd een eenmalig crisisbudget voor de veehouderijsectoren vrijgemaakt, zodat de bedrijven een uitzonderlijk moeilijke periode konden overbruggen. Van het totale bedrag van 420 miljoen euro dat Europa ter beschikking stelt, kreeg België 13 miljoen, waarvan 8,235 miljoen te besteden door Vlaanderen.
De minister heeft nu, in overleg met de landbouworganisaties, volgende verdeelsleutel uitgewerkt:
- 3.867.500 euro voor de varkenshouderij. Dit bedrag valt uiteen in twee maatregelen:
** 500.000 euro wordt toegekend aan de Vlaamse Piétrainfokkerij vzw (VPF) ter ondersteuning van de werking en met specifieke aandacht voor de selectiemesterijactiviteiten. Vlaanderen geeft dus een bijkomende stimulans aan de Piétrainfokkerij, zodat de varkenshouderij met dit ras extra toegevoegde waarde kan creëren op de markt. Niet alleen door het hoge percentage mager vlees, maar ook door de conformatie is de Piétrain uniek en voor de Vlaamse varkenshouder zelfs noodzakelijk.
** 3.367.500 miljoen euro wordt per bedrijf verdeeld in de vorm van een toeslag per zeug. Het exacte bedrag is nog niet bepaald, maar zal neerkomen op gemiddeld 1.600 euro per bedrijf (circa 8 euro per zeug).
- 3.867.500 euro voor de vleesveehouderij
Dit bedrag wordt gelijk verdeeld over alle zoogkoeien en vaarzen die in 2014 in aanmerking kwamen voor de toenmalige zoogkoeienpremie. Ook vleesveehouders die niet in aanmerking komen voor de nieuwe zoogkoeienregeling 2015, zullen dus van deze crisisbetaling genieten. Hetzelfde geldt voor nieuwe starters. De overgang tussen beide systemen wordt op die manier versoepeld. Het exacte bedrag per zoogkoe of vaars is nog niet bekend, maar zal ongeveer 30 euro bedragen. Een gemiddeld zoogkoeienbedrijf zal ongeveer 700 euro ontvangen.
- 500.000 euro voor sociale maatregelen
Vierde maatregel is dat er, in samenwerking met Boeren op een Kruispunt, adviesvouchers komen. Met deze voucher kan een landbouwer advies vragen aan een erkende dienst over het gepaste belastingsstelsel voor het bedrijf, het BTW-stelsel, een kasplanning voor afbetalingsplannen of reorganisatie, enzovoort. Het is de bedoeling op korte termijn veel bedrijven een eerste inzicht te geven in hun bedrijfssituatie.
Joke Schauvliege: “Deze principiële verdeling werd met de landbouworganisaties afgesproken en zal in de komende weken praktisch worden uitgewerkt door het Departement Landbouw en Visserij. De betalingen voor de vleesveehouderij en de varkenshouderij gebeuren begin 2016.”