BEMEFA, minister Laruelle en minister Onkelinx hebben het ‘Convenant Zink’ ondertekend. Het kan dan ook per 1 september 2013 van start gaat. Doel is het totaal zinkgehalte in volledige varkensvoeders in de afmestfase (> 23 kg), afgezet op de Belgische markt, te beperken.
Mengvoederfabrikanten die dit convenant onderschrijven, engageren zich om het totale zinkgehalte in volledige varkensvoeders te beperken. Het betreft meer bepaald varkensvoeders in de afmestfase (> 23 kg), afgezet op de Belgische markt. De nieuwe norm die vanaf 1 september 2013 wordt gehanteerd, is 110 mg totaal zink/kg volledig diervoeder in plaats van de huidige 150 mg zink/kg volledig diervoeder (VO 1831/2003). Vanaf 1 september zullen verschillende farmaceutische bedrijven ook een tijdelijke vergunning krijgen voor de registratie van een zinkoxide-premix (gemedicineerd voeder).
Ter herinnering: het convenant werd opgesteld naar aanleiding van een rapport en een advies geformuleerd door het kenniscentrum Antimicrobiële Resistentie en Antibioticumgebruik bij dieren AMCRA in het kader van antibioticareductie. Hieruit blijkt dat het gebruik van zinkoxide (in een hoge concentratie bij biggen na het spenen) een (tijdelijke) deeloplossing kan aanreiken ter preventie van speendiarree. Reeds in verschillende landen (zowel in Europa als buiten Europa) wordt zinkoxide (ZnO) frequent gebruikt. Het antibiocagebruik bij gespeende biggen kon er dus fors worden gereduceerd.
De FOD Volksgezondheid heeft zich geëngageerd om tijdelijke vergunningen te verlenen aan farmaceuten die een aanvraag indienen voor ZnO. Op die manier zal ZnO als gemedicineerd voormengsel in mengvoeders kunnen worden ingemengd.
Momenteel werkt BEMEFA eveneens een bemonsteringsplan uit, waarmee het zinkgehalte in de voeders voor varkens in de afmestfase (> 23 kg) kan worden gecontroleerd. Dit bemonsteringsplan zal vanaf 1 oktober 2013 opgevolgd worden voor alle mengvoederfabrikanten die het convenant zink onderschreven hebben.