De toevoeging van ruwvoeder in veevoeders is steeds meer opkomst. Toch is er nog maar weinig bekend over het effect van ruwvoeder bij varkens. Om die reden startten de Duitse instanties een onderzoek.
Het departement Landbouwkunde van de Duitse regio Noordrijn-Westfalen onderzocht in samenwerking met de Tierärztlichen Hochschule van Hannover de impact van ruwvoeder op de prestaties en maag-darmgezondheid van vleesvarkens.
Voor de studie werden 96 castraten en 96 gelten geselecteerd. De controlegroep kreeg vrije toegang tot een standaardkorrelvoeder met een gehalte van 4 procent aan vezels. Aan de voeders van andere groepen werden verschillende typen en hoeveelheden ruwvoeders toegevoegd. Het ging in het bijzonder om stro, strokorrels, palmpitschilfers en kuilvoer op basis van maïs (snijmaïs). In het onderzoek werd dus het effect van zowel bewerkt als onbewerkt ruwvoeder nader bekeken.
Tijdens het onderzoek werden de prestaties van de dieren nauwkeurig gemeten. Na de slacht werd ook het maagslijmvlies gescoord, om zo de maaggezondheid van de dieren na te gaan.
Tegen de verwachtingen van de wetenschappers in, gaven de resultaten aan dat de dieren ongeveer evenveel standaardvoeder als ruwvoeder opnamen. De dieren gingen dus geen grotere hoeveelheden eten wanneer het ruwvoeder werd aangeboden. Wel waren er grote verschillen tussen individuele dieren en voeders. In het algemeen hadden de ruwvoeders een positief effect op de voederconversie. De maaggezondheid was dan weer niet veranderd bij de opname van het ruwvoeder.
Bron: Maarten Ceyssens – Varkensbedrijf editie april 2017