Via het Leaderproject ‘KENNISvijVERs varkenshouderij’ ondersteunen Inagro en Vives nog tot eind 2017 varkenshouders in de regio Midden-West-Vlaanderen (Ardooie, Beernem, Dentergem, Hooglede, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostkamp, Pittem, Ruiselede, Staden, Tielt, Wingene) om de technische cijfers van hun eigen bedrijfsvoering gerichter te registreren, te interpreteren en bij te sturen waar nodig.
Een van de acties is het samenbrengen van varkenshouders in studieclubs om hen kennis en ervaring te laten uitwisselen. Gelijkaardige bedrijven uit verschillende gemeentes komen samen op een centrale locatie om een technisch thema te bespreken. De eerste ervaringen met de studieclubs zijn positief.
Studieclub kraamstalmanagement
Om ervaringen uit te wisselen over de uitdagingen van het kraamstalmanagement organiseerden Inagro en Vives in februari 2 studieclubs rond dat thema.
De verzamelde informatie gaf van bij de start van de bijeenkomst aanleiding tot interactie tussen de varkenshouders. De deelnemers vonden steun bij elkaar. Dat bewijzen de uitspraken van opgeluchte varkenshouders: “Ik ben dus niet de enige die daarmee worstelt” en “Als dat bij jullie lukt, dan moet ik dat toch ook kunnen?”.
Studieclub Ceres
Kengetallen op het bedrijf bijhouden is cruciaal om inzicht te krijgen in de functionering van het bedrijf. In de studieclubs vergeleken de varkenshouders hun Ceres-gegevens met elkaar. Daarnaast zochten ze naar verbetermogelijkheden of kritische punten op de verschillende bedrijven.
De centrale vragen waren: ‘Wat is de beste manier om zeugen correct te vervangen?’, ‘Hoe voer je zo vlot mogelijk de verplichte registratie van geneesmiddelen uit?’, ‘Kan het gebruik van codes bij dieren je extra info opleveren?’ en ‘Hoe kan je dieren over de verschillende maanden, jaren en cyclussen heen beoordelen?’. Er was een open houding en om elkaar vooruit te helpen, deelden de varkenshouders tips en weetjes.
Aansluiten kan nog
In juni organiseren Inagro en Vives opnieuw een reeks studieclubs.
Ben je bereid om je kennis en ervaringen te delen met andere varkenshouders? Sta je ervoor open om bij te leren via kennisuitwisseling? Wil je deelnemen aan één van de studieclubs? Neem dan contact op met Elien Vancaysele (E elien.vancaysele@inagro.be of T 051.27.33.63) voor meer info en inschrijven.
Bron: Inagro – 26 april 2017