Hoewel diepdrainagewater zowel economisch als ecologisch een goed alternatief blijkt te zijn voor het dreigend tekort aan voldoende drinkwater, ervaren overgeschakelde varkenshouders problemen.
In West-Vlaanderen zijn al heel wat varkenshouders overgeschakeld op diepdrainagewater om hun varkens te voorzien van drinkwater. Daarbij winnen ze ondiep grondwater via een drainagesysteem op een diepte van 4,5 meter.
Dat gaat echter niet over rozen. De hardheid, bicarbonaten, het zoutgehalte (en de geleidbaarheid) en de calcium-magnesiumverhouding overschrijden namelijk de geldende normen. Sommige bedrijven ondervinden dan ook problemen bij de omschakeling naar diepdrainagewater.
Op 1 september 2016 startten Inagro en ILVO daarom een vierjarig onderzoeksproject. De eerste resultaten geven meer zicht op het gebruik en de problemen. Voor het volledige artikel klik onderstaande link
Diepdrainagewater vereist opwaarding tot bruikbaar drinkwater.
Vervolgonderzoek moet klaarheid schenken inzake de invloed van afwijkende drinkwaterkwaliteit op de (re)productieresultaten. Dat is nodig om de gepaste techniek te vinden om diepdrainagewater op te waarderen tot bruikbaar drinkwater.
Bron: Nathalie Nollet (Inagro) in Varkensbedrijf – editie mei 2017