Tot voor kort zag het er naar uit dat heel wat traditionele zeugenstallen als gevolg van de nieuwe Europese ammoniakemissieplafonds voor X-bedrijven zouden moeten worden omgebouwd tot ammoniakemissiearme stallen. ILVO-onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat Vlaamse zeugenbedrijven die werken met ‘aangepaste voeders’, nu al effectief voldoen aan de nieuwe ammoniakemissieplafonds.
“Aangepaste voeders zijn immers beter afgestemd op de behoefte van het varken. Apart voeder voor de biggen, vleesvarkens (volgens de leeftijd), guste- en dragende zeugen en de kraamzeugen worden aanzien als aangepaste voeders. De realiteit wil dat dit vandaag al op de meeste varkensbedrijven wordt toegepast. Meerfasevoedering biedt dus een oplossing. Deze oplossing wordt nu opgenomen in Vlarem III en moet enkel nog goedgekeurd worden door de Vlaamse Regering”, verklaarde Isabelle Vermander aan de redactie van Varkensbedrijf.
Op vrijdag 24 november zal Vermander, adviseur bij DLV, meer uitleg geven over de nieuwste ontwikkelingen ter zake tijdens de vierde editie van de VarkensAcademie aan het Inagro in Beitem. Wie daarvan een voorproefje wil kan alvast volgend artikel lezen Nieuw wetgevend kader varkenshouderij. Wat is er al geweten
We vernamen tevens dat alle X-bedrijven recent een brief van het Departement Omgeving over de opstart van een evaluatie ontvingen. “Dit betreft een administratieve evaluatie van de vergunning om te checken of deze nog steeds voldoet aan de nieuwe Europese BBT-conclusies”, zei Isabelle Vermander hierover. “De overheid kan de varkenshouder hiervoor nog extra informatie vragen. Het einde van deze evaluaties is voorzien voor februari 2019. Het kan dus nog even duren voordat uw bedrijf effectief geëvalueerd wordt. Bij het afronden van de evaluatie ontvangt u een rapport met de conclusies.”
Bron: DLV – 21 november 2017 + Vakblad Varkensbedrijf editie november 2017