Nadat in oktober de rentabiliteit van ons standaard ‘zeugenbedrijf’ in het rood dook, leert de evaluatie van de voorbije maand november ons dat ook de rentabiliteit van het ‘vleesvarkensbedrijf’ opnieuw onder druk komt te staan.
Twee van onze modelbedrijven duiken dus in het rood. De OVR-ZEUGENBEDRIJF en de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF gaan samen onder nul. De OVR-GESLOTEN-BEDRIJF houdt het nog net droog maar overschot is er ook niet meer, aldus de bevindingen van de conjunctuurbarometer van het vakblad Varkensbedrijf.
De prijzen bleven in november zeer stabiel. Er is veel vraag naar varkensvlees maar helaas is er ook zeer veel aanbod. De prijs blijft voorlopig nog in evenwicht maar VION, de grootste Nederlandse varkensslachter gaat toch met de prijs naar beneden. Tönnies, die jaarlijks zo’n 18 miljoen varkens slacht en daarmee nummer 5 in de wereld is, gaat zelfs beknibbelen aan de uitbetaling van de varkens. De waarde van de delen van het karkas wordt opnieuw berekend en zo wordt verhoudingsgewijs bijvoorbeeld minder uitbetaald voor de hammen. Bij gelijke basisprijs wordt dus minder uitbetaald. Benieuwd wat dit voor ons zal betekenen.
Feit is dat de verkoop in vlees moeilijker wordt. Enig pluspunt in deze laatste maand van het jaar is dat blijkbaar naar biggen een grotere vraag is ontstaan. Een plus was dan ook deze week van doen. Een paar euro per big meer zou de zeugenhouders deugd doen.
Het voer blijft zoals eerder al aangehaald ook zeer stabiel in prijs. Enige beweging valt mondiaal te bespeuren in de tarweprijs. In Australië zorgt La Nina voor steeds slechter wordende productieprognoses en in Zuid-Amerika verhindert de droogte de inzaai van soja. Voorlopig voelen wij daar hier nog niet veel van, maar opvolgen is de boodschap.
Al bij al zal het dus een eerder rustig jaareinde worden met niet al te veel verandering in de komende weken. De OVR voor december zal dus in dezelfde lijn liggen van november. Zien wat volgend jaar ons brengt.
Voor de volledige berekening klik Conjunctuurbarometer november 2017
Bron: Varkensbedrijf België – editie december 2017