De Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders onderzocht of en in welke mate de basisnoteringen inzake varkensprijzen in België en Duitsland gelijke tred houden. De uitkomst baart de VPOV grote zorgen. Blijkt immers dat de Belgische varkenshouders hun achterstand ten opzichte van hun Duitse collega’s zien vergroten.
De analyse gepubliceerd in het vakblad Varkensbedrijf maakt duidelijk dat de spread – versta, de afstand – tussen de leidende Duitse notering (VEZG) en de leidende Belgische notering (BPG), het voorbije jaar sterk is toegenomen.
“Je zou kunnen zeggen dat in de periode vóór 2013 de spread systematisch toenam, wat werd gecompenseerd door een systematisch stijgende toeslag. Vanaf 2013 zagen we echter een zekere stabilisering, tot en met 2015. In 2016 nam de spread opnieuw toe, om eind 2016 opnieuw iets te dalen. Vanaf de 2e helft in 2017 neemt de spread echter systematisch toe. Maar we zien nu zelfs een verschil van bijna 3 eurocent met nauwelijks één jaar geleden”, schrijft de VPOV.
Er kan worden verondersteld dat dit gedeeltelijk en tijdelijk te wijten is aan de aanpassing van het AutoFOM-masker in Duitsland. “Maar we zien op de Internet Schweinebörse dat de varkenshouders dit effect al hebben opgevangen door hun productie aan te passen. Maar laat ons ruimdenkend zijn en stellen dat dit mogelijk een effect heeft van 0,5 eurocent”, luidt het verder.
Ook de conjunctuur speelt een rol. Indien de varkensmarkt onder stoom staat, houdt België meer gelijke tred met Duitsland. En omgekeerd, als de varkensmarkt kwakkelt, zien we de spread toenemen. “Maar ook hier, is dit effect eerder beperkt tot pakweg 0,5 eurocent”, meent de VPOV. “En dan blijven we nog altijd met 2 eurocent die niet kan worden verklaard.”
Als besluit stelt de VPOV bijzonder kritische vragen: “Kan het zijn dat we als Belgische keten concurrentiekracht verliezen ten opzichte van onze belangrijkste concurrent(en)? Kan het zijn dat de waarde-creatie in de varkensvleesketen terrein verliest met onze belangrijkste concurrenten? Of speelt de concurrentie intussen minder op de Belgische markt, waardoor de Belgische varkenshouders niet meer ‘de juiste prijs’ krijgen?”
Lees hier de volledige analyse Uitbetaling in België kan niet meer mee met Duitsland
Bron: Varkensbedrijf juni 2018