De lokaal erg gewaardeerde kalfskoek van Keurslager Schalck uit Wetteren krijgt een erkenning als Vlaams traditioneel streekproduct. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden wordt kalfskoek niet enkel gemaakt van kalfsvlees. Traditionele kalfskoek bevat 50 procent varkensvlees.
In Wetteren is men gek op kalfskoek of fricandon. Blokjes kalfskoek zijn vaste prik op zo goed als elke receptie. Dit hebben we onder meer te danken aan de Wetterse slagersfamilie Schalck, die zich specialiseerde in dit stukje Belgische charcuterie. Zie ook www.keurslagerschalck.be
Het gaat inderdaad niet om een louter Wetters stukje vlees; in heel Vlaanderen, maar ook in Brussel en Wallonië lust men dunne sneetjes kalfskoek op de boterham. In Brussel en Wallonië heet het ‘pain de veau’.
Vleesbrood wordt overigens wereldwijd als warm gerecht gegeten. Koud, dun gesneden vleesbrood als broodbeleg is echter minder verspreid. In Nederland kent men ‘gebraden gehakt’. Dit product bevat in tegenstelling tot onze kalfskoek zelfs enkel varkensvlees of rund- en varkensvlees.
Benieuwd naar andere Vlaamse streekproducten? U leest er alles over op www.streekproduct.be.
Bron: VLAM – 18 september 2018