Een gesloten bedrijf van 300 zeugen in Antwerpen betaalt gemiddeld zo’n 3.000 euro per jaar minder aan vaccins dan een gelijkaardig bedrijf in West-Vlaanderen of Limburg. Dat besluit de Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders uit haar vergelijkingstool.
Bij de analyse viel het de VPOV op dat de uiterste prijsverschillen voor hetzelfde merk groter zijn dan de prijsverschillen tussen verschillende merken. “Over het algemeen zien we dat het verschil tussen de goedkoopste en duurste prijzen ongeveer 15 procent bedraagt. Voor een vaccin tegen snuffelziekte kan dit verschil dus al snel 25 cent per dosis bedragen. Dat er zo’n verschillen bestaan binnen éénzelfde merkprijs betekent ook dat er verschillende commerciële afspraken worden gemaakt in de keten tussen producent en eindgebruiker (de varkenshouder)”, schrijft de VPOV in de septembereditie van het vakblad Varkensbedrijf België.
Een opvallende vaststelling wanneer het over de plaats van de dierenarts gaat, is dat de VPOV regelmatig (significante) verschillen aantreft tussen de vaccinprijs van varkenshouders die in dezelfde periode, dezelfde regio, hetzelfde product en bij dezelfde dierenarts of dierenartsenpraktijk hun vaccins aankopen. “Het is aan elke individuele varkenshouder om te bepalen wat de waarde is van goede dienstverlening, volume-aankoop of eventuele flexibiliteit in betalingstermijnen”, schrijft de VPOV hierover.
Bij de vergelijking tussen de regio’s van de prijsnotering komt de VPOV ten slotte uit bij een merkbaar verschil tussen de Vlaamse provincies. “We zien verschillen van 10 tot 20 procent tussen de gemiddelde prijs in de goedkoopste provincie (heel vaak Antwerpen) en duurste provincie (heel vaak Limburg).”
Lees hier het volledige artikel Merkbaar regionale verschillen in kostprijs vaccins