Het lijstje van derde landen dat een stop heeft afgekondigd op de import van varkensvlees vanuit België, groeide de afgelopen dagen gestaag aan. Een update van een bedroevende week AVP-nieuws in 200 woorden.
Begin deze week werd bevestigd dat ook de 3 verdachte kadavers van everzwijnen geïnfecteerd zijn met het AVP-virus. De teller van geïnfecteerde everzwijnen staat daarmee op 5. De bevestiging verandert echter niks aan de afbakening van de zone. De dieren werden immers in de buurt van de eerste 2 gevallen gevonden.
Na het instellen van een jachtverbod in de afgebakende zone, gaat het gebied op slot voor onbevoegden. Er wordt actief gezocht naar bijkomende kadavers en/of ziekte everzwijnen. Wie een kadaver ontdekt moet dit melden aan het callcenter op nummer 1718. Zo wil de overheid de besmettingszone nauwkeuriger begrenzen. De aanpak wordt op 26 september geëvalueerd.
Het FAVV werkt ook verder aan de screening van de bedrijven in de bredere regio waarop varkens worden gehouden. 67 adressen zijn betrokken; slechts 5 daarvan worden ‘grote bedrijven’ genoemd.
Myriam Logeot, veterinair expert van het FAVV DG Controlebeleid, werd aangeduid als nationaal coördinator.
Per 19 september heeft het FAVV twee instructies op haar site gepubliceerd. U kan ze hier lezen door eenvoudig aan te klikken. Het betreft:
Vervoer van varkens vanuit een besmet gebied naar het slachthuis nl-fr
Monsterneming en laboratoriumanalyse bij verhoogde waakzaamheid
Jammer genoeg heeft dit alles niet kunnen vermijden dat een aantal niet-EU-leden inmiddels de import van varkensvlees vanuit België hebben opgeschort. Het lijstje groeide de voorbije dagen gestaag aan. Het gaat o.a. om Zuid-Korea, China, Taiwan, Wit-Rusland, Mexico, Zuid-Afrika, Japan, Singapore en de Filipijnen.