De vleesvarkensprijzen zitten muurvast. Althans in Duitsland, het land waar alles wordt beslist. In België gaan we 1 tot 2 cent vooruit, maar in Duitsland blijft de varkensprijs nu al 6 weken op dezelfde prijs staan. Als dit daar zo blijft, dan houdt de stijging hier ook op. Er is een voldoende aanbod volgens de vraag en uit het verleden leerden we dat de eindejaarsperiode een aanleiding is om alles stabiel te houden.
De export vanuit Europa is dit jaar nauwelijks gestegen gedurende de eerste 9 maanden van 2018. China is nog steeds het favoriete exportland met een kleine 25 procent van de totale uitvoer. (+/- 1.000.000 ton)
De biggenprijzen stijgen gestaag. Als we het positief bekijken zijn de prijzen in een maand tijd met 45 procent gestegen. Als we het realistisch bekijken dan zien we dat we nog een lange weg af te leggen hebben tot de nullijn. De OVR-ZEUGENBEDRIJF zit nog altijd met een fiks tekort aan marge.
Onveranderde vleesvarkensprijzen en (licht) stijgende biggenprijzen geven bij een stabiele voerprijs nog meer margeverlies bij de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF. De studie van de VPOV inzake verschillen in uitbetalingen van geleverde varkens geeft aan dat zeker bij verkoop van slachtvarkens veel geld kan worden verdiend (of minder verloren) als de varkenshouder de juiste vergelijking van uitbetaling maakt. Veel meer nog dan bij verkoop van biggen is het vooral hier opletten geblazen.
Intussen krijgt China maar geen vat op de uitbreiding van de AVP in eigen land. Een opkoopregeling om de varkenshouders financieel te ondersteunen ligt op tafel. Er zijn reeds meer dan 500.000 varkens afgemaakt om de ziekte te bestrijden. Voorlopig zonder resultaat.
‘Grote Baas Tönnies’ houdt zijn hart vast als in Duitsland de ziekte opduikt. En wij dus ook; want ook dan zullen we opnieuw in de brokken delen.
Voor de cijfers klik Conjunctuurbarometer november 2018
Bron: Pol Meerschman in Varkensbedrijf december 2018