De maand april 2019 was een maand voor de geschiedenisboekjes, met een erg abrupte omkering van de varkensmarkt van een aanbodmarkt in een vraagmarkt. De Belgische varkensnoteringen slaagden erin om de spread met Duitsland grotendeels te dichten. “Heel anders verging het de Belgische biggennoteringen”, constateert de Vlaamse Producentenorganisatie Varkenshouders (VPOV) in haar jongste marktanalyse.
Varkensnoteringen
Sinds de vaststelling van AVP bij twee everzwijnen in Etalle noteerden de Belgische varkensnoteringen lange tijd duidelijk lager in vergelijking met de Duitse VEZG-notering. Waarbij het verschil in uitbetaling tijdelijk opliep tot wel 10 cent per kg geslacht. Dit verschil is ondertussen teruggebracht tot pakweg 2,5 cent per kg geslacht, waarmee een groot stuk van de AVP-spread werd gedicht. Dit gebeurde onder impuls van de stijgende varkensprijzen (met dank aan AVP in China), dat het altijd gemakkelijker maakt om bestaande spreads te dichten.
Biggennoteringen
Heel anders verging het de Belgische biggennoteringen. In juli 2018 constateerde de VPOV dat de Belgische biggenprijs gelijke tred hield met de Nederlandse biggenprijs. “Tien maanden later is de situatie echter beduidend anders”, klinkt het nu. “Wat we de voorbije weken zien op de biggenmarkt is opvallend. Sinds week 15 nam de spread tussen de Belgische noteringen en die van Nederland (en Duitsland) opnieuw toe.”
Willekeur
Tegelijk kreeg de VPOV de voorbije weken signalen uit de markt dat het spel met de toeslagen heel anders wordt gespeeld dan in andere jaren. “In andere jaren bereikte de markt als vanzelf een zekere consensus over de mutatie van de toeslagen (je weet wel: ‘de onzichtbare hand’). Wat we dit jaar zien en horen is echter van een totaal andere orde. Er is vooral veel willekeur, waarbij alles tussen een onveranderde toeslag en een stijging van 4 euro per big de revue passeert”, schrijft de VPOV nu.
Vertrouwen is essentieel
Vanuit de producentenorganisatie wordt beklemtoond dat dit niet de bedoeling kan zijn. “De toeslag dient om verschillen in kwaliteit, kwantiteit, afstand, dienstverlening, enz. te waarderen. Het sentiment op de markt moet verrekend worden in de basisnotering. Het is dus superbelangrijk om een goede basisnotering te hebben. Een notering die de markt correct weergeeft. Zodat alle marktpartijen met vertrouwen afspraken kunnen maken op basis van de notering. En dit geldt zowel voor zelfstandige mesters als zelfstandige zeugenhouders.”
Voor de volledige verklaring klik Basisnoteringen in tijden van AVP
Bron: VPOV in Varkensbedrijf – editie België mei 2019