Eind juli publiceerden zowel het Amerikaanse Ministerie van Landbouw als Rabobank een rapport over de situatie op de Chinese markt voor varkens(vlees). Uit de rapporten blijkt dat de impact van AVP op de prijsvorming in de EU moeilijk overschat kan worden.
“Het zal wellicht nog jaren duren vooraleer de Chinese varkensstapel en productie opnieuw het niveau zullen bereiken van vóór de AVP-epidemie”.
Het USDA denkt daarenboven dat het aandeel spiervlees (in de Chinese import) in 2020 zal toenemen. In normale omstandigheden geven Chinezen de voorkeur aan lokaal spiervlees, omdat in China het vlees nog warm/ vers wordt verkocht op de lokale markt. Doordat er echter een tekort komt aan spiervlees zal het geïmporteerde spiervlees competitiever zijn en aan aandeel winnen. Een tweede reden is dat Chinese consumenten geïmpor- teerd spiervlees als ‘veiliger’ percipiëren.
Lees het volledige artikel van VPOV over de Chinese import van varkensvlees en de marktvooruitzichten via deze link
Bron: Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders in Varkensbedrijf augustus 2019