Naar aanleiding van de oprichting van een panel experts in Oost-Vlaanderen om de problematiek rond ‘verpaarding’ en het verdwijnen van landbouwgrond aan te pakken, vraagt Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert dat men eindelijk het plan van de ‘Grondenbank’ zoals door de Belgische Federatie van de Toeleveranciers van machines, gebouwen en uitrustingen voor de Landbouw voorgesteld ernstig bekijkt.
“Alle betrokkenen moeten in dialoog gaan om het plan te realiseren. Anders blijven we steken in een klaagzang als die van vandaag”, aldus nog Colpaert.
Ter herinnering: al in oktober 2018 pleitte Fedagrim voor de oprichting van een Grondenbank, een publiek-private vereniging voor landbouw, koop en verkoop van landbouwland onder de directe controle van de bevoegde ministeries van Landbouw en Financiën.
Volgens Fedagrim moet het beleid van de nieuwe Grondenbank op volgende vier pijlers stoelen:
- de bevordering van landbouw en bosbouw, met specifieke aandacht voor jonge landbouwers;
- de bescherming van milieu, landschap en natuurlijke hulpbronnen;
- de ondersteuning van lokale ontwikkeling en lokale economie;
- het toezicht op een nieuwe pachtwetgeving die zowel grondeigenaren als pachters rechtszekerheid en transparantie biedt.
“De invoering van een meer gereguleerde markt zal, vanuit landbouwperspectief het beoogde doel dienen: landbouwgrond wordt terug betaalbaar voor nieuwe en jonge landbouwers die dus makkelijker aan grond raken. Tegelijk zal er ook meer open ruimte gevrijwaard worden”, stelt Colpaert in een mededeling.
De Grondenbank is één van de onderdelen van het Landbouwpact door Fedagrim uitgewerkt om ervoor te zorgen dat het voortbestaan van de Belgische landbouw kan verzekerd worden.
Voor meer details klik Grondenbank